CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Partenerii sociali din Republica Moldova marchează Centenarul Organizației Internaționale a Muncii

15.04.2019

ilo

Organizația Internațională a Muncii (OIM), instituție specializată a Organizației Națiunilor Unite cu competență generală în materie de muncă și securitate socială, marchează în acest an 100 de ani de la fondare. Cu acest prilej, în această săptămână, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și partenerii sociali organizează un șir de evenimente pentru a discuta despre activitatea OIM, cerințele și standardele internaționale în domeniul muncii, viitorul relațiilor de muncă, provocările în domeniul muncii din Republica Moldova la etapa actuală.

Astfel, la 16 aprilie curent, CNSM organizează Conferința festivă dedicată Centenarului Organizației Internaționale a Muncii “Viitorul Muncii”, cu genericul ”Dezvoltarea justiției sociale, promovarea muncii decente”. La această activitate vor participa parteneri sociali din Republica Moldova – Guvern, Sindicate și Patronate, reprezentanți ai OIM din Geneva, Budapesta, Estonia, Republica Moldova, sindicaliști din România, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Estonia, Lituania, Ucraina, Federația Rusă, Kârgâzstan și Tadjikistan.

Ulterior, la 17 aprilie, Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și Sergejus Glovackas, Ofițer al Biroului OIM pentru activitățile lucrătorilor pentru Europa și Asia Centrală, vor susține o conferință de presă dedicată celor 100 de ani de la fondarea OIM, modul cum sunt respectate prevederile Convențiilor OIM în Republica Moldova, dialogul social din țara noastră.

De asemenea, în perioada 17-18 aprilie, sindicaliștii din regiune vor participa la o conferință dedicată Convenției OIM nr. 102 și Recomandării nr. 202 a OIM, organizată la Chișinău, privind normele minime de securitate socială, unde vor analiza tendințele internaționale în domeniul dat, perspectivele din regiune și rolul sindicatelor în acest proces.

Menționăm că Republica Moldova a aderat la Organizația Internațională a Muncii în anul 1995 și a ratificat 40 de Convenții ale OIM. Organizația este singura instituție internațională ce funcționează pe principiul tripartismului, programele sale fiind formulate de reprezentanții ai sindicatelor și patronatelor la egal cu cei guvernamentali.

Organizația Internațională a Muncii are ca scop promovarea justiției sociale și a drepturilor recunoscute pe plan internațional al persoanelor care muncesc. Misiunea Organizației Internaționale a Muncii este reprezentată de promovarea dreptului la un loc de muncă, încurajarea creării de locuri de muncă decente, îmbunătățirea protecției sociale, consolidarea dialogului social pentru a rezolva problemele legate de lumea muncii. Obiectivele strategice ale OIM prevăd următoarele aspecte: promovarea și realizarea standardelor și principiilor drepturilor fundamentale în domeniul muncii; crearea de oportunități mai mari pentru femei și bărbați; creșterea acoperirii și sporirea eficacității protecției sociale pentru toți; consolidarea tripartismul și dialogului social.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md