CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Oleg Budza, președinte al CNSM: Am venit cu o serie de propuneri care vizează sprijinirea și creșterea protecției sociale a populației, grav afectată de pandemie

04.02.2021

cnsm_image

În ultima ediție a revistei “Business Class”, ianuarie-februarie 2021, au fost publicate mai multe interviuri și opinii ale reprezentanților societății civile, inclusiv ale președintelui Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Oleg Budza, în care s-a analizat în ce măsură acțiunile de politică fiscală din 2021 corespund situației economice. În timp ce la sfîrșitul anului 2020 Parlamentul Republicii Moldova discuta despre bugetul țării pentru anul 2021, “Business Class” s-a adresat experților cu întrebarea cum aceste măsuri contribuie la dezvoltarea economiei naționale, și dacă susțin mediul de afaceri și consolidează veniturile bugetare.

După cum a comunicat Oleg Budza, președinte al CNSM, sindicatele s-au opus mai multor inițiative guvernamentale, în special împotriva creșterii cotei TVA în agricultură. În același timp, sindicatele s-au opus și altor inițiative guvernamentale, și anume: anularea scutirii soțului/soției; anularea reducerii impozitului pe proprietate imobiliară de 15%; creșterea cotei TVA la unele categorii de produse.

„Am venit cu o serie de propuneri care vizează sprijinirea și creșterea protecției sociale a populației, care a fost grav afectată de consecințele pandemiei.”, a subliniat liderul sindical.

Propunerile respective s-au referit la:

• creșterea scutirii personale, scutirea pentru persoanele aflate la întreținere;
  • deducerea cheltuielilor legate de achiziționarea de medicamente, examinări medicale, operațiuni care nu sunt acoperite de fondul de asigurări obligatorii de sănătate, inclusiv cheltuielile suportate de o persoană fizică în timpul tratamentului COVID-19 în regim ambulatoriu;
  • deducerea cheltuielilor pentru pregătirea profesională a unui angajat în vederea obținerii nivelului de educație prevăzut pentru funcția ocupată;
  • deducerea cheltuielilor aferente plăților către angajați pentru a acoperi cheltuielile efectuate de aceștia în timpul efectuării telemuncii, sau muncii la distanță, în modul prescris de Guvern;
  • revenirea la scutirea de contribuție la asigurarea socială de stat în baza tichetelor de masă.

Opiniile celorlalţi participanți la interviurile organizate de revista “Business Class” la acest subiect, le puteți accesa aici.

Departamentul mass-media și relații internaționale

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md