CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Oleg Budza: Creșterea investițiilor în serviciile de îngrijire va contribui la îmbunătățirea salariilor și a condițiilor de muncă

04.10.2019

IMG_1304

Serviciile de îngrijire reprezintă cea mai eficientă formă de asigurare a bunăstării sociale într-o societate. Cu toate acestea, munca în acest sector rămâne subestimată semnificativ și se caracterizează prin condiții de muncă și de salarizare precare. Despre aceasta au discutat astăzi, 4 octombrie, partenerii sociali, în cadrul unei mese rotunde, prilejuită de Ziua Mondială a  Muncii Decente, care se marchează anual la 7 octombrie.

Acțiunile din acest an se desfășoară sub sloganul ”Investiți în serviciile de îngrijire!”

Potrivit lui Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), acest apel este fundamental în atingerea egalității de gen la locul de muncă și în societate. ”Investițiile reduse în serviciile de îngrijire și așteptarea ca femeile să întreprindă această muncă fără remunerare, le împiedică pe acestea să se integreze mai ușor pe piața muncii și să obțină egalitatea de gen la locul de muncă și în societate. Creșterea investițiilor va contribui la îmbunătățirea salariilor și a condițiilor de muncă, va deveni un stimulent economic important în perioadele de stagnare economică globală, când familiile de lucrători au nevoie de suport”, a declarat el.

Deși importanța îngrijirii informale este recunoscută de autorități, nu există nici o estimare oficială cu privire la dimensiunea îngrijirii informale în Moldova, a menționat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM

”În mare parte, serviciile de îngrijire a copiilor, persoanelor cu dizabilități sau persoanelor vârstnice se realizează fără contracte de muncă, în condiții informale, cu plăți informale, ca lucrători casnici. Acest fapt limitează lucrătorii respectivi de a beneficia de concediu pentru incapacitate de muncă, asigurare în caz de accident de muncă, concediu pentru îngrijirea copilului, pensie”, a spus Sainciuc.

Vicepreședintele CNSM a mai precizat că majoritatea persoanelor din sectorul îngrijirii sunt femei, acestora revenindu-le mai mult de trei sferturi din munca de îngrijire neplătită. ”Dacă ar fi contabilizată, această muncă ar reprezenta 13% din PIB-ul global sau 10 trilioane de dolari SUA pe an. În țările dezvoltate, investițiile de 2% din PIB în serviciile de îngrijire ar da un rezultat pozitiv de creștere a PIB-ului de la 2,4% la 6,1%”, a subliniat el.

Prezentă la masa rotundă, Svetlana Rusu, șef direcție politici publice și legislație din cadrul Oficiului Avocatului Poporului, a subliniat că investițiile în serviciile de îngrijire este o tematică abordată foarte des de Avocatul Poporului. ”La finele anului 2017 am venit cu niște propuneri concrete în privința îmbunătățirii acestui sector. Unele recomandări au fost implementate, acestea ținând de  subvenționarea serviciului de asistență personală din contul bugetului de stat, pentru a nu fi pusă doar pe seama autorităților publice locale. Totodată, recomandăm în continuare ca pachetul minim de servicii sociale să fie extins”, a adăugat ea.

La rândul său, Leonid Cerescu, președintele Confederației Naționale a Patronatului din Moldova (CNPM), consideră că, pentru a le asigura toate garanțiile salariaților, și agenții economici au nevoie de condiții prielnice pentru activitatea propriu zisă – o politică fiscală constantă, posibilitatea de echilibrare a obligațiunilor între angajat și salariat. ”Dacă vor fi îmbunătățite condițiile de activitate a patronilor, am putea realiza și condiții mai bune pentru angajați”, a conchis acesta.

La întrunire au mai participat cu luări de cuvânt și reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ai Agenției Naționale pentru Ocuparea forței de Muncă și sindicaliști, care au accentuat importanța respectării principiilor muncii decente, ce presupune nu doar salarii decente, ci și condiții de activitate decente, sănătatea și securitatea muncii, o protecție socială adecvată pentru salariați.

Astfel, participanții la masa rotundă tripartită au adoptat un Apel, prin care constată că în Republica Moldova principiile muncii decente nu sunt implementate în măsura cuvenită, pentru a asigura bunăstarea socială și cheamă toți cetățenii țării, autoritățile și partenerii sociali să-și conjuge eforturile și să întreprindă  un șir de măsuri în vederea promovării acesteia.

Departamentul mass-media și relații internaționaleDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova