CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Oficial UE: Parteneriatul Estic a permis aprofundarea integrării economice şi intensificarea cooperării politice

15.05.2019

p040231-707449

Cea de-a 10-a aniversare a lansării Parteneriatului Estic (PaE), care reprezintă un cadru de cooperare dintre Uniunea Europeană și mai multe țări din Europa de Est, a fost sărbătorită la începutul acestei săptămâni la Bruxelles, Belgia. În cadrul mai multor paneluri de discuții, participanții la întrunire au analizat realizările și provocările care stau în fața țărilor PaE, viitorul relațiilor dintre țările membre ale PaE și UE în sfera economică, a guvernanței, conectivității și dezvoltării sociale.

La întrunire au participat Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, Johannes Hahn, Comisar pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Prim Miniștri și Miniştri de Externe din țările PaE, reprezentanți ai societății civile din aceste țări. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a fost reprezentată la acest for european înalt de către Tatiana Marian, șef al Departamentului mass-media și relații internaționale al CNSM.

„Parteneriatul Estic a permis aprofundarea integrării economice şi intensificarea cooperării politice. În UE, apreciem enorm Parteneriatul Estic. În pofida dificultăţilor şi problemelor cu care încă ne confruntăm în regiune, parteneriatul nostru a reuşit să avanseze activităţile comune la nivel comercial, al dezvoltării economice, în materie de drepturile omului, în privinţa rolului societăţii civile, liberalizării vizelor şi în multe alte domenii”, a declarat Federica Mogherini, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Premierul Pavel Filip a afirmat că obiectivul principal al Parteneriatului Estic constă în apropierea celor șase țări membre de UE. Pentru Republica Moldova acest obiectiv este materializat prin implementarea Acordului de Asociere. Șeful Executivului a apreciat lansarea procesului de reflecții cu privire la viitorul Parteneriatului Estic, subliniind importanța elaborării unei noi viziuni de lungă durată. Prim-ministrul a enunțat 5 mesaje cheie: trecerea de la cooperare la coeziune; mai multe schimbări pozitive pentru cetățeni, cu accent  mai pronunțat pe dezvoltarea serviciilor; dezvoltarea economică, inclusiv atenuarea vulnerabilităților la șocurile externe; securitatea și reziliența, care trebuie să devină priorități reale ale PaE; noi orizonturi și noi oportunități de cooperare și integrare.

În contextul discuțiilor dintre participanții la întrunirea la nivel înalt organizată în Belgia, mai mulți lideri europeni au declarat că așteaptă un angajament politic ferm din partea țărilor partenere în ceea ce privește respectarea obligațiilor asumate în relația cu blocul comunitar. Astfel, mesajul exprimat de oficiali Uniunii Europene este de a respecta și de a încuraja țările din Parteneriatul Estic să continue procesul de reforme care să le ducă cât mai aproape de valorile Uniunii Europene.

Parteneriatul Estic a fost lansat în anul 2009 pentru a susține și încuraja reformele democratice în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Relațiile cu unele dintre aceste țări au fost ulterior aprofundate prin semnarea unor acorduri de asociere.

Foto: www.gov.md

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md