Mai multe modificări ale legislației care vizează veniturile populației au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Modificările respective se referă la modalitatea de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, impozitul pe venit a persoanelor fizice, acordarea indemnizației pentru familiile cu copii, cuantumul minim garantat, cuantumul salariului mediu lunar prognozat pe economie, dreptul la reexaminarea pensiei pentru limită de vîrstă.
Cu referire la redistribuirea poverii fiscale între angajat și angajator prin comasarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii la nivel de angajator și a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală la nivel de angajat, prin Legea privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative nr. 60/2020, au fost operate modificări la Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale și Legea nr. 1585/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală. Detalii aici și aici.
Prin urmare, începînd cu 1 ianuarie curent, salariații vor achită integral primele de asigurare obligatorie de asistență medicală în mărime de 9%, iar angajatorii vor achita integral contribuțiile de asigurare socială în mărime de 24% sau 29%.
Cu referire la impozitul pe venit a persoanelor fizice, prin Legea cu privire la modificarea unor acte normative nr. 257/2020 au fost operate următoarele modificări:
Pentru persoanele aflate în relaţii de căsătorie cu orice persoană specificată mai sus scutirea suplimentară este majorată de la 18000 lei la 18900 lei anual, cu condiţia că soţia (soţul) nu beneficiază de scutire personală.
O altă nouătate legislativă are în vizor mărimea indemnizațiilor pentru familiile cu copii. Astfel, a fost majorată indemnizația unică la nașterea copilului cu 1160 lei şi constituie 9459 lei. Totodată, mărimea indemnizaţiei lunare pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani (pentru persoane neasigurate) se majorează cu 100 lei şi constituie 740 lei, iar cuantumul minim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani (pentru persoane asigurate) se majorează cu 100 lei şi constituie 740 lei.
Printre altele, în cazul opţiunii până la 2 ani 2 luni a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, cuantumul lunar a indemnizaţiei pentru perioada de până la împlinirea vârstei de un an a copilului va constitui nu mai puţin de 1480 lei şi pentru perioada din ziua următoare a împlinirii vârstei de 1 an şi până la împlinirea vârstei de 2 ani şi 2 luni cuantumul lunar a indemnizaţiei va constitui nu mai puţin de 740 lei. De asemenea, cuantumul indemnizaţiei lunare de suport pentru creşterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai mulţi copii născuţi dintr-o singură sarcină, persoanelor asigurate şi neasigurate, se majorează cu 50 lei şi constituie 370 lei.
Din 1 ianuarie 2021, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (la întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică) este stabilit în mărime de 17,37 lei per oră sau 2935 de lei per lună, acesta fiind calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore lunar. Precizăm că, prin Hotărârea Guvernului nr. 923 din 22 decembrie 2020, cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2021, constituie 8716 lei.
În 2021, dreptul la reexaminarea pensiei pentru limită de vîrstă îl au beneficiarii de pensii, stabilite după 1 ianuarie 1999, care au realizat un stagiu de cotizare după stabilirea acestui drept de la 7 la 10 ani. Cererea de reexaminare a pensiei pentru limită de vîrstă poate fi depusă în mod electronic, prin intermediul paginii web a Casei Naționale de Asigurări Sociale www.cnas.md, accesând bannerul „e-Cerere Reexaminare pensie”, sau prin portalul guvernamental al serviciilor publice www.servicii.gov.md.
În cazul în care nu aveţi posibilitatea de a depune cererea online pentru reexaminarea pensiei, o puteţi depune pe suport de hîrtie. Atunci solicitantul se prezintă la Casa Teritorială de Asigurări Sociale, conform vizei de domiciliu, cu buletinul de identitate în original și copie. Totodată, cererea pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vîrstă poate fi depusă la subdiviziunea teritorială de un reprezentat desemnat prin procură. De la 1 ianuarie curent, beneficiarii de pensii pot să-şi programeze vizita la CTAS în regim online prin intermediul paginii web a CNAS www.cnas.md, accesînd bannerul ”Programare online la CTAS”.
Departamentul protecție social economică
Departamentul mass-media și relații internaționale