CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Nivelul șomajului în lume va rămânea înalt și în 2018

23.01.2018

wcms_615598

Potrivit unui raport recent al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), numărul șomerilor din lume s-a ridicat anul trecut la 192,7 milioane de persoane, ceea ce înseamnă că rata șomajului pe glob a atins o cotă-record, 5,6 procente. În comparație cu 2016, cifra persoanelor fără un loc de muncă la nivel global a crescut cu 2,6 milioane de oameni și a atins un nivel record.

Cât privește evoluția șomajului în 2018, experții OIM susțin că nivelul acestuia va scădea cu 0,1 puncte procentuale, chiar dacă numărul persoanelor neangajate în câmpul muncii va rămânea același, se va înregistra o oarecare creștere a angajărilor la nivel global. Reprezentanții OIM văd în aceasta o conexiune directă cu gradul înalt de eficiență a piețelor muncii din țările dezvoltate, care, după estimările lor, ar putea cunoaște anul acesta o diminuare a dimensiunii șomajului în proporție de 0,2 puncte procentuale.

Pentru 2019, presupun analiștii OIM, ne putem aștepta la o creștere a numărului șomerilor în lume, până la 193,6 milioane de persoane. În ciuda unei asemenea perspective sumbre, aceștia sunt de părere că numărul persoanelor tinere fără un loc de muncă va scădea la nivel global. Reprezentanții acestei instituții internaționale au mai evidențiat și alte tendințe privind evoluția șomajului la scara planetei, precum fluxul forței de muncă din domeniul industriei în sfera serviciilor, ”dezindustrializarea precoce” atât în țările Americii Latine și Africii, cât și în țările dezvoltate, creșterea presiunii asupra sistemelor de pensii.

Pe piața muncii a țării înregistrăm tendințe similare celor la nivel global. Deși rata șomajului, conform datelor pe 9 luni ale anului trecut, prezentate de Biroul Național de Statistică, este sub cea de pe glob, acest indicator constituie 3,4 procente, adică în creștere cu 0,5 puncte procentuale față de perioada corespunzătoare a anului anterior. Numărul șomerilor a crescut până la 44,6 mii de persoane, cu aproape 6 puncte procentuale față de 9 luni ale anului 2016. Implicit, populația ocupată s-a micșorat cu 2,6 procente față de trimestrul III al anului precedent și a constituit 1264,1 mii de persoane.

În 2018, amploarea șomajului în Republica Moldova ar trebui să se înguste. Aceasta după ce Chiril Gaburici, ministru al Economiei și Infrastructurii, a declarat zilele acestea că prioritățile Ministerului pe care-l conduce sunt: reabilitarea drumurilor din țară și investițiile, măsuri care preconizează angajări masive.

Mai apoi, ar mai fi de amintit că la finele anului trecut, Guvernul RM a aprobat Regulamentul cu privire la subvenționarea creării locurilor de muncă, ce prevede ca întreprinderile, companiile, care au o creștere a efectivului de salariați de cel puțin 100 de persoane, să beneficieze de o subvenție din partea statului în mărime de 40 mii de lei pentru un loc de muncă creat.

În cadrul întrevederii recente a Comitetului Confederal al CNSM cu Pavel Filip, Prim-ministru al Republicii Moldova, Oleg Budza, președintele CNSM, a subliniat faptul că problema cea mai importantă a sindicatelor o constituie  crearea locurilor de muncă, menținerea, motivarea și calitatea forței de muncă. Dumnealui a menționat că CNSM a susținut hotărârea Guvernului RM privind subvenționarea locurilor de muncă din bugetul de stat. Mai mult ca atât, Oleg Budza a sugerat să fie mărit numărul întreprinderilor, companiilor care să beneficieze de subvenții din partea statului pentru crearea locurilor de muncă. În acest sens, s-a propus ca subvenții bugetare să primească nu doar unitățile economice care creează 100 de locuri de muncă, ci și întreprinderile care înființează 20 de locuri de muncă.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSMDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova