CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Mesajul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova cu ocazia Zilei Internaționale a Solidarității Oamenilor Muncii – 1 Mai

30.04.2020

Stimați frați și surori,

Cu prilejul Zilei Internaționale a Solidarității Oamenilor Muncii – 1 Mai, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) aduce omagiul de mare recunoștință și cuvîntul sincer de mulțumire tuturor membrilor de sindicat și oamenilor muncii pentru devotamentul și efortul manifestat în crearea valorilor materiale și spirituale.

E cunoscut faptul că țara noastră e lovită dur de pandemia Covid-19. În acest context, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova exprimă mulțumire profundă salariaților din diverse domenii de activitate care stau pe prima linie de luptă, punîndu-și propria viață în pericol, dar și a membrilor familiilor lor. Colaboratorii Poliției de Frontieră, Serviciului Vamal, angajații Ministerului de Interne și ale altor structuri importante ale statului, zilnic își fac misiunea în condiții de risc pentru viață. Cuvinte deosebite merită salariații din sistemul medical, care vindecă și salvează vieți omenești. Sincere mulțumiri merită salariații care în aceste condiții continuă să producă valori și să acorde servicii vitale pentru existența ființei umane.

În aceste zile, este important să păstrăm spiritul unicității și a solidarității cu toți împreună pentru a escalada cu mai puține efecte negative această pandemie creată de coronavirusul Covid-19. Considerăm astăzi mai necesar ca altă dată fortificarea parteneriatelor, consolidarea eforturilor partenerilor sociali pentru a atenua impactul pandemiei asupra oamenilor muncii, mediului de afaceri și întregii economii naționale.

CNSM insistă în fața factorilor de decizie în vederea întreprinderii măsurilor suplimentare privind păstrarea și crearea locurilor de muncă, respectarea drepturilor salariaților, membrilor de sindicat, dar și acordarea creditelor preferențiale agenților economici pentru dezvoltare. Ținînd cont de faptul că în Republica Moldova au revenit mii de oameni de la munca din străinătate, avem nevoie de un program bine pus la punct, schimbarea radicală a proiectelor economice ce vor permite acestora să-și găsească locuri de muncă în construcții, agricultură, infrastructură, drumuri, etc. Noi îndemnăm toate forțele politice să se concentreze pe salvarea economiei țării.

Realitatea este tristă, economia informală devenind o normă, cînd o bună parte din salariați și agenți economici se eschivau de la plata contribuțiilor reale în asigurările sociale și fondurile de asigurări în medicină, acestea creînd un pericol iminent pentru sustenabilitatea pensiilor și sistemului medical în perioada de pandemie de coronavirus, creînd o situație catastrofală privind aprovizionarea medicilor cu echipament de protecție înaltă.

Republica Moldova se află pe poziție foarte proastă privind nivelul salarizării, situîndu-se printre ultimele locuri în Europa și cu puterea de cumpărare foarte joasă a populației. CNSM consideră că sistemul economic bazat pe principiile economiei de piață a eșuat. A venit timpul cînd trebuie să găsim un model economic mult mai eficace.

Noi pledăm pentru dreptul la muncă, pentru un salariu decent, dorim să muncim și să cîștigăm bani prin munca noastră. Suntem solidari cu toate organizațiile sindicale din lume. Susținem integral adresarea Confederației Internaționale a Sindicatelor către membrii de sindicat dedicată Zilei de 1 Mai – Ziua Solidarității Oamenilor Muncii.

Cu solidaritate,

Oleg BUDZA
Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din MoldovaDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova