CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Liderii G20 trebuie să folosească acest moment pentru a pune bazele unui Nou Contract Social

20.11.2020

arton23761-81d32

ITUC, ca parte a grupului L20 care reprezintă oamenii ce lucrează la nivelul G20, solicită acțiuni critice la summitul G20 organizat în acest weekend în Arabia Saudită.

Liderii G20 trebuie să profite de acest moment pentru a pune bazele unei redresări economice care să se concentreze pe ocuparea forței de muncă și pe locuri de muncă favorabile climei, pe drepturile lucrătorilor, pe protecția socială universală și pe impozitarea echitabilă.

Sharan Burrow, secretar general al ITUC, a declarat: „Acesta este un moment extraordinar din istorie, iar liderii G20 nu pot face nimic altceva decât să ia măsuri extraordinare.

„În luna septembrie, miniștrii ocupării forței de muncă din cadrul G20 au recunoscut că efectele economice privind COVID-19 vor lăsa persoanele active mai vulnerabile la „sărăcie, informalitate și diferite forme de exploatare”. Acesta a fost primul pas.

Acum este la latitudinea liderilor G20 să facă ceea ce este necesar pentru a transforma această situație, să ia măsuri de anti-sărăcie, anti-exploatare și care promovează locuri de muncă favorabile climei.

Aceștia trebuie să construiască noul contract social pe care toți oamenii muncii îl solicită, construit pe locuri de muncă de bună calitate, drepturi fundamentale ale lucrătorilor, protecție socială universală și un sistem fiscal echitabil”.

Pierre Habbard, secretar general al Comitetului consultativ sindical (TUAC) al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a subliniat importanța momentului actual: „Pandemia COVID-19 s-a transformat în cea mai profundă criză globală din istoria modernă. Este o criză care se manifestă pe mai multe niveluri de criză. Această criză nu a lovit în mod robust și social doar economiile.

Liderii G20 au fost creați în urma crizei financiare globale din 2008. Criza Covid-19 reprezintă o provocare pentru G20 ca lider al forumului mondial care poate conlucra și întreprinde acțiuni decisive împotriva unei crize care s-ar putea transforma rapid într-o criză politică pentru democrație.”

Declarația L20 la summitul liderilor G20 stabilește detaliile problemelor exacerbate de „pandemia a inegalităților” și modul în care redresarea și reziliența pot fi bazate pe „punerea în aplicare a angajamentelor anterioare și a noilor acțiuni”.

  • Lumea a pierdut 495 milioane de locuri de muncă (conform estimărilor Organizației internaționale a Muncii (OIM)).
  • Femeile au fost afectate în mod disproporționat, deoarece sunt supraprezente la locuri de muncă precare, cu salarii reduse.
  • Cei mai bogați 25 de miliardari și-au sporit averea cu 255 miliarde de dolari la mijlocul lunii martie și sfârșitul lunii mai.
  • Schimbările climatice au atins o urgență cu 2020 de înregistrări sumbre.
  • Cheltuielile militare globale au crescut la 1,9 trilioane de dolari în 2019, cea mai mare creștere anuală din anul 2010.

Dar acest lucru poate fi abordat prin:

  • Declararea pandemiei Covid-19 ca boală la locul de muncă și ca protecție a lucrătorilor;
  • Furnizarea de mijloace financiare tuturor țărilor prin reforme fiscale progresive, acorduri financiare și monetare;
  • Creșterea securității locurilor de muncă și a veniturilor pentru lucrători și pentru toți cetățenii, prin sprijinirea muncii decente într-un nou contract social care include protecția socială universală;
  • Crearea de locuri de muncă de bună calitate, cu drepturi fundamentale ale lucrătorilor, prin investiții în economia îngrijirii și prin investiții în locuri de muncă favorabile climei pentru a construi economii reziliente; și
  • Urmărirea unei impozitări progresive, a unei taxe pe tranzacțiile financiare, a unei taxe digitale și stabilirea unui prag minim al impozitului pe profit.

,,Acest lucru l-am făcut să fie foarte ușor pentru liderii G20: Am organizat toate discuțiile, am gândit și planificat pentru ei și am inclus totul în declarația noastră. Tot ce trebuie să facă ei, este să-l citească și să-l pună în acțiune, în parteneriat cu oamenii muncii și sindicatele lor. Dacă nu îl vor implementa, atunci istoria va judeca că au lăsat acest moment să se strecoare printre degete și vom fi acolo pentru a le reaminti ”, a adăugat Sharan Burrow.

Departamentului mass-media și relații internaționale 

 

 Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova