CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

La Tbilisi, reprezentanții societății civile din țările Parteneriatului Estic și-au reiterat angajamentul față de obiectivele asumate acum 10 ani

13.12.2018

20181211_072846

În perioada 10-12 decembrie 2018, în orașul Tbilisi, Georgia, s-au desfășurat lucrările celei de-a X-a Adunări Anuale a Forumului Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic (EaP CSF), unde participă reprezentanți ai societății civile din peste 160 de organizații din Armenia, Azerbaidjan, Belorusia, Republica Moldova, Georgia, Ucraina, reprezentanți ai Uniunii Europene (UE), misiunilor diplomatice și ale diferitor structuri europene. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova este reprezentată la acest for regional de Tatiana Marian, șef al Departamentului mass-media și relații internaționale, coordonatorul grupului de lucru nr.5 “Dialog social și politici sociale și de muncă” în cadrul Platformei Naționale a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic.

Având drept generic “Înaintăm pe un drum care duce spre un viitor democratic european”, întrunirea de la Tbilisi are o semnificație aparte, deoarece acum 100 de ani, 5 țări din cadrul Parteneriatului Estic și-au declarat independența: Armenia, Azerbaidjan, Belorusia, Georgia și Ucraina. Această dată fiind un motiv important de a reflecta asupra trecutului acestor țări, dar și în privința viitorului lor, în contextul politicilor europene și a tendințelor din regiune.

Împreună cu partenerii societății civile, Adunarea Anuală a EaP CSF abordează problema dezvoltării durabile și a democrației, angajamentul Uniunii Europene și sprijinul acordat de aceasta inițiativelor și politicilor Parteneriatului Estic. Potrivit organizatorilor, evoluțiile recente arată că este necesar de consolidat eforturile societății civile în direcția democrației, statului de drept, contracarării unor tendințe autoritare înregistrate în unele state din regiune.

Participanții au discutat despre strategiile de advocacy, cum să organizeze campanii de informare în domeniul social-economic, dezvoltarea unui angajament constructiv din partea țărilor Parteneriatului Estic în direcția dezvoltării societății civile și a sporirii impactului acesteia asupra politicilor publice la nivel național.

Reprezentanții societății civile au adoptat o Rezoluție în care își reiterează sprijinul și deschiderea spre obiectivele Parteneriatului Estic, asumate acum 10 ani. Printre acestea se numără: libertatea de exprimare și valori democratice; alegeri libere; muncă decentă și respectarea legislației muncii; acces la educație; respectarea principiilor egalității de gen. “În ciuda eforturilor, țările din Parteneriatul Estic continuă să facă față unor provocări serioase în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, libertății mass-media, accesul la justiție, lupta împotriva corupției. În mai multe țări se exercită în continuare presiuni asupra actorilor societății civile care trebuie eliminate”, se mai arată în Rezoluție.

Reprezentanții societății civile au menționat că Acordurile de Asociere (AA) la Uniunea Europeană care sunt semnate cu Georgia, Republica Moldova și Ucraina, deschid calea spre implementarea unor reformele ambițioase menite să îmbunătățească condițiile de viață pentru cetățenii acestor state.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md