CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

(VIDEO) La Copenhaga a fost dat start celui de-al patrulea Congres Mondial al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC)

03.12.2018

1

La 2 decembrie a.c., la Copenhaga a avut loc ceremonia de deschidere a celui de-al IV-lea Congres Mondial al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC) cu genericul Building Workers’ Power (Consolidarea Puterii Lucrătorilor). Mai mult de 1200 de delegați care reprezintă centre sindicale din peste 160 de țări ale lumii, care, la rândul lor, reprezintă interesele ale peste 207 de milioane de membri de sindicat, participă la lucrările Congresului ITUC care se desfășoară în perioada 2-7 decembrie.

La lucrările Congresului ITUC participă delegația Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), condusă de Oleg Budza, președinte al CNSM. Delegația mai este formată din Ghenadie Donos, președinte al Federației Sindicale a Educației și Științei, Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale ”Sănătatea„, Valentina Chiriac, președinte al Federației Sindicale a Lucrătorilor din Comerț, Alimentația Publică, Cooperația de Consum, Servicii, Restaurante și Hoteluri din Republica Moldova ”SindLUCAS”,  Liuba Rotaru, președintele Comisiei de Femei din cadrul CNSM, Tatiana Marian, șef al Departamentului mass-media și relații internaționale al CNSM.

După ce a fost organizată ceremonia de deschidere, care a constat dintr-un spectacol inedit unde a fost prezentată cultura diferitelor părți ale lumii, reprezentanții mișcării sindicale internaționale reuniți la Copenhaga, au fost salutați de  Lars Løkke Rasmussen, Prim-ministrul Danemarcei, Frank Jensen, primarul orașului Copenhaga, Guy Ryder, Director-General al Organizației Internaționale a Muncii.

În perioada de referință, delegații vor discuta strategiile sindicatelor la nivel global privind munca decentă, salariile și justiția socială în condițiile moderne, campaniile organizate de ITUC și impactul acestora, precum și alegerea președintelui și secretarului general al ITUC pentru următoarea perioadă. Totodată, Congresul va adopta politicile și planul de activitate al ITUC pentru următorii ani.

La Congres vor fi abordate în cadrul unor paneluri de discuții patru teme de politici de viitor al ITUC: Pacea, Democrația și Drepturi; Reglementarea puterilor economice; Schimbările globale; Egalitatea.

Mai multe informații despre subiectele discutate în cadrul congresului pot fi accesate pe pagina web a ITUC. Vom reveni cu alte detalii pe parcursul acestei săptămâni.

Amintim că CNSM a devenit membră a Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC) în februarie 2010.

Departamentul mass-media și relații internaționale

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md