CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

ITUC pledează pentru măsurarea responsabilității guvernelor în baza unor indicatori care contează cu adevărat pentru populație

11.02.2021

arton23593-10fd6

Pandemia de COVID-19 a relevat un eșec al guvernării în majoritatea țărilor, deoarece guvernele au neglijat nevoile oamenilor. Despre aceasta se arată într-un nou raport al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC) întitulat „Ceea ce contează cu adevărat: măsurarea responsabilității guvernamentale și trecerea dincolo de PIB”. Raportul stabilește o agendă globală pentru a reconstrui încrederea între cetățeni și guverne, care s-a diminuat substanțial în perioada pandemiei, a schimba politicile guvernamentale și a măsura ceea ce contează pentru oameni.

„Oamenii își pierd încrederea în democrație într-un moment în care avem cea mai mare nevoie de conducere incluzivă din partea persoanelor alese pentru a ne reprezenta. Chiar înainte de Covid-19, guvernele au administrat economiile naționale greșit, iar din această cauză au eșuat, generând astfel o mare vulnerabilitate în rîndul populației. În timp ce răspunsul la pandemie a văzut cel mai mare act de solidaritate pentru a opri răspândirea virusului, criza democrației amenință cu deraierea planurilor de recuperare”, a declarat Sharan Burrow, secretar general al ITUC.

Conform Indicelui global al drepturilor elaborat de ITUC în 2020, 54 de țări au refuzat sau au restricționat libertatea de exprimare și de întrunire. Mai mult de una din trei persoane (36%) chestionate în sondajul global al ITUC afirmă că lipsa de acțiune din partea guvernului în ceea ce privește ascultarea nevoilor lor și a celor din familia lor îi face să fie supărați sau disperați. Doi din trei participanți la sondaj (66%) spun că oamenii ca ei au puțină influență asupra economiei globale.

„Vedem în urma acestei pandemii aproapre 500 de milioane de locuri de muncă pierdute și miliarde de oameni împinși în sărăcie. Știm că, pentru a ne reconstrui economiile și un viitor durabil, avem nevoie de un nou contract social, iar acest contract trebuie să se bazeze pe încredere. De prea mult timp politicile guvernamentale au fost măsurate în raport cu definiția îngustă a câștigurilor și pierderilor din PIB-ul unei țări. Reconstruirea democrațiilor puternice și a economiilor incluzive va necesita ca guvernele să își schimbe abordarea. Ele trebuie să își lărgească viziunea pentru a măsura ceea ce contează cu adevărat. În acest raport, dezmințim miturile PIB-ului și arătăm de ce este o măsură incompletă a progresului economic”, a subliniat Burrow.

Raportul arată cum PIB-ul nu reușește să surprindă cum este distribuită creșterea economică; neglijează examinarea îmbunătățirilor salariilor și condițiilor lucrătorilor și nu recunoaște impactul muncii neplătite, informale asupra economiilor; nu reușește să capteze informații despre bunăstarea lucrătorilor și a societății în ansamblu.

Noul raport al ITUC stabilește șase indicatori pe baza cărora guvernele pot reconstrui încrederea. Acești indicatori sunt standardele la care trebuie să răspundă guvernele pentru a oferi o lume mai echitabilă: (1) O economie care funcționează pentru toți; (2) Nivelul de trai pentru o viață decentă; (3) Protecție socială universală și servicii publice de calitate, cu o impozitare echitabilă; (4) Un mediu durabil; (5) Drepturi și libertăți democratice; (6) Angajament cu oamenii.

„Democrația funcționează numai dacă oamenii se implică. Va fi nevoie de voință politică, dar împreună putem schimba dezbaterea politică pentru ca guvernele să măsoare ceea ce contează cu adevărat și să folosească această nouă responsabilitate guvernamentală pentru a construi încrederea în democrație. Consecințele prăbușirii democrației sunt prea grave pentru a fi ignorate”, a mai spus Sharan Burrow.

În cadrul campaniei „Democrații pentru oameni”, ITUC a lansat o petiție online pentru ca oamenii să-și asume angajamente de a se implica în democrație, de la votul candidaților la funcții publice, la verificarea știrilor false, până la participarea la un miting social distanțat organizat în vederea aderării la sindicate.

Raportul „Ceea ce contează cu adevărat: măsurarea responsabilității guvernamentale și trecerea dincolo de PIB”, poate fi accesat în limba engleză aici, iar în limba rusă aici.

Departamentul mass-media și relații internaționaleDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova