CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

ITUC încurajează sindicaliștii să demareze discuții cu angajatorii despre impactul schimbărilor climatice

14.09.2021

poster_red_green_2021_en-fe21c

Criza climatică amenință lucrătorii din fiecare sector și din fiecare parte a lumii. Acesta este motivul pentru care mișcarea sindicală globală, sub egida Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), ia măsuri la 22 septembrie, prin organizarea unor consultări publice de Ziua globală pentru acțiune în favoarea protecției ocupării forței de muncă în contextul schimbărilor climatice (CEPOW). ITUC îndeamnă organizațiile membre să organizeze consultări cu angajatorii în cadrul cărora să fie abordat acest subiect.

În legătură cu aceasta, la 14 septembrie curent, Consiliul Regional Pan-European (PERC) al Confederației Internaționale a Sindicatelor a organizat un training în format online cu participarea sindicaliștilor din Europa de Est, inclusiv din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor, care este membră a ITUC, pentru a pune în discuție obiectivele campaniei CEPOW. Participanții au vorbit despre situația din țările lor și cum pot organizațiile sindicale să faciliteze trecerea la o economie orientată spre o mai mare protecție a mediului înconjurător.

Karene Walton, trainer de la Global Organising Academy a ITUC, a chemat sindicaliștii să contacteze angajatorii pentru a începe un dialog despre cum să reducem amprentele de carbon la locurile de muncă, cum să implementăm practici eficiente în domeniul muncii, care ar diminua impactul negativ asupra climei. „Muncitorii și sindicatele lor trebuie să facă parte din dialogul care modelează viitorul planetei noastre, pentru a se asigura că preocupările climatice ale muncitorilor sunt ascultate și sunt întreprinse acțiuni care le-ar proteja interesele”, a adăugat trainerul.

După cum s-a comunicat, este crucial ca sindicatele să fie implicate în deciziile pe care angajatorii le iau asupra problemelor climatice și să inițieze discuții, deoarece vor avea impact asupra tuturor. Chiar și modificările mici pot avea un efect cumulativ mare, cum ar utilizarea eficientă a resurselor electrice, managementul ecologic al locurilor de muncă, organizarea proceselor legate de transport și de funcționare a infrastructurii.

Contextul organizării campaniei CEPOW este accentuat de faptul că anul acesta, cel de-al șaselea raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) a arătat clar că sunt necesare acțiuni imediate la nivel global pentru menținerea creșterii temperaturii globale la 1,5C, limita pe care oamenii de știință o consideră necesară pentru prevenirea celor mai grave efecte climatice. Într-un scenariu cu emisii ridicate, IPCC constată că lumea se poate încălzi cu 4,4 C până în 2100 – cu rezultate catastrofale.

Pentru a vedea toate materialele campaniei CEPOW și a afla cum sindicaliștii pot organiza negocieri cu angajatorii menite să prevină consecințele nefaste ale schimbărilor climatice asupra locurilor de muncă, accesați acest link.

Departamentul mass-media și relații internaționale

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md