CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

ITUC a identificat țările cele mai expuse la risc

06.11.2019

arton22147-e316b

Pe parcursul ultimului an s-a înregistrat un declin privind drepturile și libertățile democratice, atacurile ce vizează drepturile sindicale, inclusiv libertatea de asociere, negocierea colectivă și dreptul la grevă, persistând în întreaga lume. Acestea sunt concluziile celui mai recent raport al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC) ”Țările expuse la risc”.

Raportul oferă o imagine de ansamblu a principalelor aspecte, provocări și propuneri de acțiune către anul 2020 pentru 25 de țări din toate regiunile. În plus, raportul răspunde la rezoluțiile de urgență adoptate în cadrul Congresului Mondial al ITUC 2018 din Brazilia, Ungaria, Iran și Kazahstan.

Pentru zona Pan-Europeană, raportul a identificat ca țări de risc Kazahstanul, Turcia, Ucraina, Belarusul și Ungaria, unde se atestă încălcări grave ale drepturilor omului și ale sindicatelor, concedieri și represiuni violente asupra lucrătorilor și sindicaliștilor, intimidări prin acuzații penale aduse sindicaliștilor și reținerea acestora.

În același timp, Indicele Global al drepturilor ITUC 2019 a stabilit cele zece țări din lume cu cea mai gravă situație pentru oamenii muncitori: Algeria, Columbia, Filipine, Zimbabwe, Bangladeș, Guatemala, Arabia Saudită, Brazilia, Kazahstan și Turcia. Aici, muncitorii și liderii sindicali sunt tot mai frecvent supuși represiunilor de stat, arestărilor și urmăririlor penale, violenței și crimei, concedierilor masive și discriminării.

Conform aceluiași Indice Global al drepturilor ITUC 2019, 72% dintre țări au refuzat accesul lucrătorilor la justiție; 74% exclud câțiva sau toți lucrătorii de la dreptul muncii, negându-le dreptul de a forma sau de a se alătura unui sindicat; numărul țărilor în care lucrătorii sunt arestați și reținuți a crescut de la 59 de țări în anul 2018 la 64 de țări în anul 2019; 54 de țări neagă sau constrâng libertatea de exprimare; în 52 de țări muncitorii au fost victime ale violenței.

Indicele Global al drepturilor ITUC din anul 2019 prezintă țările cu cele mai grave situații lucrătorilor  din lume, evaluând 145 de țări pe o scară de la 1 la 5+ pe baza gradului de respectare a drepturilor lucrătorilor, cu cifra 1 fiind apreciată cea mai bună evaluare, iar cu cifra 5+ cea mai proastă evaluare.

Departamentul mass-media și relații internaționaleDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova