CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Istoria sindicatelor din Ucraina la 200 de ani

14.11.2017

ucr 3

În perioada 08-10 noiembrie, s-a desfășurat Conferința internațională științifico – practică cu genericul „Istoria creării și dezvoltării mișcării sindicale în Ucraina”, organizată de către Federația Sindicatelor din Ucraina (FSU). Evenimentul a avut loc în sala de conferințe a Universității Naționale ”Ivan Franko” din Liov (Ucraina).

La lucrările conferinței au participat conducerea Federației Sindicatelor din Ucraina, liderii structurilor sindicale la nivel regional, național, reprezentanți ai corpului universitar, membri de sindicat și alți invitați din Polonia, Cehia, Belarus și Republica Moldova. Participanții au avut oportunitatea să asculte două rapoarte de bază: 1) „Istoria creării și dezvoltării organizațiilor profesionale pe meleagurile ucrainești”, raportor profesorul Roman Berest și 2) „Istoria, contemporaneitatea, și viitorul mișcării sindicale în Ucraina”, raportor președintele FSU Grigore Osovoi.

Reprezentantul CNSM, Vasile Pătrașcu, consilierul președintelui CNSM, prezent la eveniment a transmis mesajul de salut din partea conducerii CNSM și a menționat că istoria sindicatelor este o parte componentă a istoriei fiecărui stat. Societatea în ansamblu trebuie să cunoască persoanele marcante care au contribuit la formarea primelor celule sindicale a oricărei națiuni, unele din ele și-au sacrificat viața pentru cauza nobilă, a oamenilor care au consacrat activității sindicale zeci de ani sau chiar o viață întreagă.

De asemenea, dumnealui a reiterat că ”istoria sindicatelor din Ucraina și Moldova este o istorie cu aceleași trăsături caracteristice, vecinătatea s-a expus și continuă să-și lase amprenta sa. Mai mult ca atît, istoria sindicatelor din așa numita Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească formată la 12 octombrie 1924 în componența Ucrainei, reflectată în cartea „Istoria sindicatelor din Republica Moldova” este și o parte componentă a Ucrainei.  Relațiile dintre Ucraina și Moldova pe segmentul sindical au o nuanță pronunțată și o dinamică sănătoasă. Despre acest fapt trebuie să fie cunoscut publicului larg din Moldova și Ucraina. Prezentarea cărții „Istoria sindicatelor din Republica Moldova” participanților evenimentului, și însuși conferința, ne demonstrează că între sindicatele țărilor noastre este comunicare și colaborare constructivă.”

Menționăm că între Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și Federația Sindicală din Ucraina este semnat Acord de colaborare.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSMDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova