CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Ion Zaporojan, președinte al Federației Sindicale a Feroviarilor: Se fac multe promisiuni legate de plata datoriilor la salarii, însă avem puține rezultate

01.08.2017

IMG_7611

Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova (FSFRM) va continua procesul de negocieri cu Guvernul Republicii Moldova și administrația Î.S. „Calea Ferată din Moldova” în vederea achitării datoriilor la salarii pentru angajații din ramura feroviară. Despre aceasta a comunicat astăzi, 1 august, Ion Zaporojan, președinte al FSFRM.

Potrivit lui Ion Zaporojan, în cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective din 21 iulie, vicepremierul Octavian Calmîc și membrii Comisiei au fost informați despre situația salariaților de la Î.S. „Calea Ferată din Moldova”, unde sunt înregistrate datorii la salarii de peste 143 milioane lei, fără plăți sociale, și s-a solicitat ca factorii de decizie guvernamentali să întreprindă măsuri pentru soluționarea acestei probleme.

El a adăugat că problema respectivă a fost discutată și în cadrul ședinței Consiliului de administrare al Î.S. „Calea Ferată din Moldova” din 25 iulie, unde conducerea întreprinderii a declarat că se caută soluții.

“Promisiuni se fac multe, însă deocamdată vedem puține rezultate. Este necesară implicarea autorităților. Vom insista ca această problemă, care afectează grav drepturile și interesele de muncă ale salariaților de la întreprindere, să fie soluționată prin negocieri, pe calea dialogului social, cât mai grabnic”, a subliniat liderul sindical.

În opinia lui Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), situația creată la Î.S. „Calea Ferată din Moldova” este una ieșită din comun, deoarece la o ramură strategică a economiei naționale precum este calea ferată, din cauza unui management ineficient pe parcursul a mai multor ani s-au admis restanțe considerabile la plata salariilor către angajați.

“La moment, unica soluție viabilă pentru redresarea situației create ar fi implicarea directă a Ministerului Economiei și Infrastructuri sau a Guvernului”, a adăugat Sergiu Sainciuc.

Reamintim, că în anul 2015 sindicatul de ramură au încheiat un acord cu conducerea întreprinderii, care s-a angajat să lichideze datoriile la salarii timp de un an. Acesta, însă, nu a fost respectat.

În urma multiplelor proteste ale feroviarilor care au avut loc în perioada iulie-septembrie 2016 în mai multe localități din țară, s-a început achitarea lunară a salariilor, dar au rămas datoriile acumulate din anii precedenți, care, potrivit sindicaliștilor, s-au format din cauza gestionării ineficiente a întreprinderii de stat de către fostele conduceri.

Menționăm că,  la 11 martie 2017, Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova a organizat o acțiune amplă de protest în centrul capitalei, susținută de toate centrele sindicale naționale, membre ale CNSM, și a înaintat Guvernului o serie de revendicări. La acea dată, sindicaliștii au cerut ca restanțele la salarii să fie achitate până la 31 martie 2017.

Sursa foto: www.agora.md

Departamentul mass-media și relații internaționaleDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova