CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Intensificarea cooperării dintre sindicatele din Republica Moldova și cele din Japonia

12.06.2019

DSC_0024

Astăzi, 12 iunie, Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a avut o întrevedere de lucru cu Eiichi Ito, consilier în domeniul relațiilor internaționale în cadrul Sindicatului Japonez al Poștașilor, expert al Fundației Japoneze a Muncii (JILAF).

Liderul sindical a comunicat despre realizările mișcării sindicale din țara noastră și a vorbit despre direcțiile de activitate ale Confederației pentru următoarea perioadă. Oleg Budza, președintele CNSM, a informat despre conlucrarea cu partenerii sociali în vederea combaterii fenomenului economiei informale și a salariilor “în plic”, respectarea normelor și cerințelor în domeniul securității și sănătății în muncă, asigurarea unei munci decente, implementarea și ratificarea Convențiilor Organizației Internaționale a Muncii.  Președintele CNSM a menționat că Republica Moldova este afectată de fenomenul migrației, deoarece pleacă tineri specialiști și nu sunt suficiente cadre în diverse domenii de activitate ale economiei naționale.

Totodată, oaspetele din Japonia a fost informat despre istoria mișcării sindicale din RM, modul cum a fost fondată Confederația, structura Confederației, prioritățile structurilor sindicale de femei și tineret, promovarea intereselor și drepturilor membrilor de sindicat, mediatizarea activităților CNSM și a centrelor sindicale național-ramurale, organizarea odihnei copiilor și a tratamentului balneo-sanatorial.

Eiichi Ito, expert JILAF, s-a interesat de situația social-economică din țară, aspectele ce țin de salarizare, șomaj, tendințele demografice și impactul migrației asupra economiei, combaterea economiei informale, implementarea tehnologiilor în activitatea mișcării sindicale, campaniile de informare ale CNSM.

De asemenea, Eiichi Ito, expert JILAF, a efectuat o vizită de lucru la Institutul Muncii unde a fost familiarizat de conducerea instituției cu activitățile de formare sindicală și politicile educaționale implementate de CNSM.

Precizăm că JILAF este o organizație non-guvernamentală (NGO) și organizație neguvernamentală (NPO) înființată de RENGO, organizație sindicalistă din Japonia, în mai 1989 pentru a promova cooperarea internațională în domeniul muncii. Fundația a desfășurat o varietate de activități de sprijin internațional bazate pe principiul “cooperării pentru dezvoltare” și “interacțiunii reciproce cu prietenii noștri de lucru din întreaga lume”.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSMDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova