CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

(VIDEO) Inspectorii IMS au organizat un training de securitate și sănătate în muncă la Cahul

13.06.2018

IMG_3471rs

Timp de 2 zile, 11 – 12 iunie, curent, inspectorii muncii ai Inspectoratului Muncii al Sindicatelor (IMS) din zona de Sud a țării au organizat în orașul Cahul un training de securitate și sănătate în muncă cu participarea angajaților S.A. ”Apă – Canal Cahul”.

În acest răstimp au fost desfășurate multiple activități în cadrul cărora inspectorii IMS au avut posibilitate să verifice cunoștințele teoretice și abilitățile practice ale muncitorilor întreprinderii respective, care sunt implicați în procesul de executare a lucrărilor cu un risc major pentru sănătatea și viața oamenilor. De asemenea, în cadrul acestui eveniment a fost verificată starea tehnică a echipamentelor de protecție pe care le folosesc lucrătorii S.A. ”Apă – Canal Cahul”, ce îndeplinesc operații tehnologice în condiții nocive de muncă, corectitudinea aplicării lor. Această verificare este una imperioasă, pentru ca aceștia să nu se expună personal riscurilor eventuale și de a nu acționa în detrimentul sănătății, vieții persoanelor care se află în imediată apropiere.

Totodată, au fost verificate acțiunile administrației întreprinderii respective cu referire la elaborarea documentelor necesare și respectarea cerințelor în domeniul securității și sănătății în muncă ce țin de îndeplinirea și însușirea atribuțiilor în acest sens.

Este salutabil faptul că inspectorii muncii ai IMS nu s-au limitat doar la controlul cunoștințelor și abilităților angajaților, măsurilor întreprinse de administrația întreprinderii pentru respectarea rigorilor securității muncii, ci au intervenit cu recomandări concrete, utile încât în incinta întreprinderii să nu să se comită neconformități și/sau ignorări ale cerințelor de securitate și sănătate în muncă.

Vorbind despre importanța și necesitatea organizării training-ului în speță, Vasile Siloci, inspector principal a Inspectoratului Muncii al Sindicatelor din zona de Sud a țării, a remarcat că este imperios necesar ca personalul care activează în condiții nocive de muncă să nu să se îmbolnăvească, să nu să se expună traumatismelor. În afară de aceasta, dumnealui a mai adăugat că prin organizarea unor asemenea activității sunt identificate noi lacune în domeniul securității și sănătății în muncă în cadrul întreprinderilor, sunt întreprinse măsuri suplimentare în vederea îmbunătățirii condițiilor de muncă ale salariaților.

Ar mai fi de precizat, că training-ul a fost organizat la solicitarea conducătorilor întreprinderilor de apeducte și canalizare din zona de Sud a Republicii Moldova, care sunt alarmați de frecvența tot mai înaltă a accidentelor de muncă, înregistrată în sfera dată. Mulți dintre aceștia au fost prezenți la evenimentul desfășurat în cadrul S.A. ”Apă – Canal Cahul” și au dat asigurări că vor prelua și aplica recomandările inspectorilor IMS în cadrul unităților pe care le gestionează.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSMDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova