CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Indicele Global al Drepturilor ITUC 2021: Încălcările drepturilor lucrătorilor au ajuns la nivel maxim în opt ani

05.07.2021

ITUC_GlobalRightsIndex_2021_EN-final-1

Încălcările drepturilor la grevă, formare și aderare la sindicate, la activitatea sindicală și la libertățile civile, la libertatea de exprimare și de întrunire au ajuns la nivel maxim în opt ani, atestă rezultatele Indicelui Global al Drepturilor, lansat de Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC) la 30 iunie curent.

Indicele Global al Drepturilor ITUC 2021 documentează cazurile în care guvernele și angajatorii au folosit pretextul pandemiei pentru concedierea lucrătorilor care au eliberat informații importante despre răspândirea virusului la locul de muncă; încălcări ale dreptului la negociere colectivă; supravegherea sporită a lucrătorilor și încălcarea dreptului la viață privată; precum și restricționarea libertății de exprimare și de întrunire.

Potrivit lui Sharan Barrow, secretarul general al ITUC, pandemia COVID-19 a distrus locuri de muncă, comunități și vieți, muncitorii fiind atacați ca niciodată. ”Guvernele și angajatorii au folosit pandemia pentru a exploata oamenii de care depinde lumea, sporind supravegherea, încălcând acordurile, concediind lucrătorii, blocând și intimidând sindicatele, recurgând la violență și crimă”.

În Zimbabwe, liderii sindicali au fost urmăriți justițiar după ce muncitorii au intrat în grevă pentru a cere ajutoare în perioada pandemiei, în timp ce lanțul internațional de comerț cu amănuntul Falabella a concediat 22 de lucrători din depozit în Peru, pentru că au cerut să li se ofere echipamente de protecție împotriva coronavirusului.

COVID-19 a fost folosit ca pretext pentru a trimite membrii de sindicat în concedii forțate neplătite în Turcia. Liderii sindicali de la întreprinderile companiei Volkswagen (VWSA) din Africa de Sud au fost concediați pentru „incitarea” lucrătorilor la sistarea activității, după ce au dezvăluit informații precum că un număr mare de angajați au fost confirmați pozitiv cu virusul pandemic. Circa  o treime din cei 57 mii de angajați din industria ușoară din Haiti, aflați la limita existenței, au fost temporar suspendați de la serviciu sau concediați, neprimind nici o compensație de la Guvern, în ciuda promisiunilor făcute mai devreme.

În Cambodgia, negocierea colectivă a fost la început amânată și apoi oprită complet din cauza pandemiei de către Serviciul Cambodgian de Management al Aeroporturilor, permițând companiei să suspende de la muncă angajați din toate cele trei aeroporturi, fără consultarea sindicatului. Situații similare s-au întâmplat și în Brazilia, la companiile Embraer și Nestlé.

„Va fi nevoie de un nou contract social, care să includă locuri de muncă, drepturi, protecție socială, egalitate și incluziune, pentru a reconstrui încrederea care a fost distrusă de guvernele represive și companiile fără scrupule”, a sugerat Barrow.

Cea de-a opta ediții a Indexului Global al Drepturilor ITUC arată că: 87% dintre țări au încălcat dreptul la grevă, 79% – au încălcat dreptul la negocieri colective, iar 74% – au refuzat lucrătorilor dreptul de a forma și de a se alătura sindicatelor. Numărul țărilor care împiedică înregistrarea sindicatelor a crescut de la 89 în 2020 la 109, iar numărul țărilor în care libertatea de exprimare și de întrunire a fost refuzată sau restricționată a crescut de la 56 în 2020 la 64.

Publicația relevă că muncitorii au suferit violență în 45 de țări, au fost arestați și reținuți în mod arbitrar în 68 de țări, iar în 6 țări au fost uciși sindicaliști (Brazilia, Columbia, Guatemala, Myanmar, Nigeria și Filipine).

Primele zece țări cu cea mai slabă performanță pentru lucrători în 2021 au fost catalogate Bangladesh, Belarus, Brazilia, Columbia, Egipt, Honduras, Myanmar, Filipine, Turcia și Zimbabwe (Belarus și Myanmar sunt țări noi incluse în clasament).

Orientul Mijlociu și Africa de Nord a fost cea mai proastă regiune din lume pentru muncitori timp de opt ani consecutivi. Libia, Palestina, Siria și Yemenul rămân în conflict, libertățile și drepturile fundamentale din aceste țări fiind încălcate.

Indicele Global al Drepturilor ITUC 2021 descrie cele mai grave țări din lume pentru lucrători, atribuind celor 149 de țări vizate note pe o scară de la 1 la 5+, în funcție de gradul în care drepturile lucrătorilor sunt respectate. Încălcările sunt documentate anual din aprilie până în martie. Informațiile privind încălcările drepturilor lucrătorilor în fiecare țară sunt publicate pe tot parcursul anului în sondajul ITUC.

Departamentul mass-media și relații internaționale

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md