CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Indicele Global al Drepturilor ITUC 2017: 60% din țări exclud categorii întregi de lucrători din vizorul dreptului muncii

27.06.2017

arton18767-3794c

Potrivit indicilor anuali ai Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC) cu referire la drepturile omului, numărul țărilor care suferă de violență fizică și amenințări la adresa lucrătorilor a crescut cu 10% în doar un an. Atacurile asupra membrilor sindicali au fost documentate în 59 de țări, alimentând anxietatea în creștere privind locurile de muncă și salariile.

Raportul arată că interesele corporatiste sunt mai importante decât interesele oamenilor muncii în economia globală, 60% din țări excluzând categorii întregi de lucrători din vizorul dreptului muncii.

”Negarea protecției lucrătorilor în temeiul legislației muncii creează o forță de muncă tenebră, față de care guvernele și companiile refuză să-și asume responsabilitatea, în special în raport cu lucrătorii migranți, lucrătorii casnici și cei angajați în baza contractelor pe termen scurt. În prea multe țări, drepturile democratice fundamentale sunt subminate de interesele corporațiilor”, a declarat Sharan Burrow, secretar general al ITUC.

Indicele drepturilor ITUC 2017 clasifică 139 de țări în baza a 97 de indicatori recunoscuți pe plan internațional, pentru a evalua unde drepturile lucrătorilor sunt protejate cel mai bine din punct de vedere juridic și practic.

 

Constatările principale ale raportului:

84 de țări exclud anumite grupuri de muncitori din vizorul dreptului muncii.

Peste trei sferturi dintre țări neagă dreptul la grevă pentru unii sau toți lucrătorii.

Peste trei sferturi dintre țări neagă dreptul la negocierile colective ale unor sau tuturor lucrătorilor.

Din cele 139 de țări chestionate, 50 resping sau restricționează libertatea de exprimare și libertatea de întrunire.

Numărul țărilor în care lucrătorii sunt expuși violenței fizice și amenințărilor a crescut cu 10% (de la 52 la 59 de țări), incluzând Columbia, Egipt, Guatemala, Indonezia și Ucraina.

Au fost uciși sindicaliști în 11 țări: Bangladesh, Brazilia, Columbia, Guatemala, Honduras, Italia, Mauritania, Mexic, Peru, Filipine și Venezuela.

”Este suficient să ne uităm la acești indicatori șocanți pentru a înțelege de ce inegalitatea economică este cea mai înaltă din istoria modernă. Lucrătorilor li se refuză drepturile fundamentale prin care se pot organiza și negocia în mod colectiv. Acest lucru, alături de constrângerile din ce în ce mai mari, legate de libertatea de exprimare, stimulează populismul și amenință chiar și democrația”, a declarat Sharan Burrow.

Raportul prezintă zece țări ce înregistrează cele mai grave încălcări ale drepturilor lucrătorilor, cum ar fi Bangladesh, Columbia, Egipt, Guatemala, Kazahstan, Filipine, Qatar, Coreea de Sud, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

Filipine, Coreea de Sud și Kazahstanul au fost incluse pentru prima dată în clasamentul respectiv.

Orientul Mijlociu și Africa de Nord rămân regiunile care tratează inechitabil muncitorii, sistemul Kafala din Golf înrobind în continuare milioane de oameni, iar în Arabia Saudită continuă negarea absolută a drepturilor lucrătorilor.

În țări precum Irak, Libia, Siria și Yemen, conflictele și încălcarea legii înseamnă că lucrătorii nu au nici o garanție a drepturilor muncii. În Yemen, țară marcată de conflicte, 650 mii de muncitori din sectorul public nu au fost plătiți pentru mai mult de opt luni, în timp ce aproximativ 4 milioane de locuri de muncă din sectorul privat au fost distruse, inclusiv prin operațiunile multor corporații. Ocuparea continuă a Palestinei înseamnă, de asemenea, că lucrătorilor li se încalcă drepturile și șansa de a găsi locuri de muncă decente.

Condițiile din Africa s-au deteriorat, în timp ce Benin, Nigeria și Zimbabwe sunt țările cu cele mai slabe performanțe, inclusiv numeroasele cazuri de lucrători suspendați sau concediați pentru participarea legală la greve.

De mai bine de 30 de ani ITUC colectează date privind încălcările drepturilor lucrătorilor de a se organiza în sindicate și de a negocia.

Este cel de-al patrulea an când ITUC își prezintă concluziile prin Indexul drepturilor omului, punând un accent unic și cuprinzător asupra modului în care legile și practicile guvernamentale s-au deteriorat ori au fost îmbunătățite în ultimele 12 luni.

În Coreea de Sud, Han Sang-gyun, președintele Confederației sindicale coreene, a fost întemnițat din 2015 pentru organizarea demonstrațiilor publice în timpul revoluției lumânărilor și pentru încercările de a împiedica actualul Guvern să aprobe legi împotriva muncitorilor.

Liderii sindicali din Kazahstan au fost arestați doar pentru că au cerut acțiuni de grevă. În Filipine, climatul de violență și impunitate, care a proliferat sub președintele Duterte, a avut un impact profund asupra drepturilor lucrătorilor.

Condițiile de muncă s-au înrăutățit și în alte țări, cum ar fi Argentina, Brazilia, Ecuador și Myanmar.

Argentina a înregistrat o creștere a violenței și a represiunii din partea forțelor de securitate de stat și private – doar într-un singur caz, 80 de lucrători au fost răniți în timpul unei manifestații, unde cereau o mai bună salarizare și condiții de muncă. În procesul de pregătire pentru Jocurile Olimpice din 2016, Brazilia a înregistrat o creștere semnificativă a exploatării forței de muncă, iar anul trecut, atacurile comise asupra legislației muncii de către noul guvern brazilian au provocat o scădere accentuată a standardelor de muncă. În Ecuador, conducătorilor sindicatelor li s-a interzis să vorbească și birourile lor au fost spulberate și ocupate de guvern. Problemele din domeniul producerii articolelor de îmbrăcăminte în Myanmar persistă: program cu o durată lungă de muncă, salarii mici și condiții de muncă necorespunzătoare, exacerbate de defectele grave ale legislației muncii, care fac extrem de dificilă înregistrarea sindicatelor.

”Provocarea este ca guvernele să accepte responsabilitatea de a guverna în interesul oamenilor, nu doar în interesul marilor afaceri, prin elaborarea unor legi care respectă standardele internaționale de muncă. Chiar și în cele mai opresive circumstanțe, muncitorii vor continua să se organizeze în sindicate și este timpul ca politicienii să-i susțină, în loc să le calce drepturile în picioare”, a spus Sharan Burrow.

 

Indicele drepturilor omului 2017 clasează țările de la 1 la 5, în funcție de 97 de indicatori la nivel global:

  1. Încălcări neregulate ale drepturilor: 12 țări, inclusiv Germania și Uruguay
  2. Încălcări repetate ale drepturilor: 21 de țări, inclusiv Japonia și Africa de Sud
  3. Încălcări regulate: 26 de țări, inclusiv Chile, Polonia
  4. Încălcări sistematice ale drepturilor: 34 de țări, inclusiv Paraguay și Zambia
  5. Nici o garanție a drepturilor: 35 de țări, inclusiv Egipt și Filipine

5+ Nicio garanție a drepturilor, datorită ruinării statului de drept: 11 țări, inclusiv Burundi, Palestina și Siria.

 

Notă: Republica Moldova a ajuns în grupul (3) țărilor în care au loc încălcări regulate a drepturilor muncitorilor, împreună cu așa țări precum Federația Rusă, Albania, Georgia, Kenia, Venezuela, dar și Australia, Ungaria, Bulgaria și Polonia (în total 27 de țări).

Comparativ cu anul precedent, situația privind respectarea drepturilor muncitorilor în țara noastră s-a înrăutățit. În 2016, Republica Moldova se afla în grupul (2) țărilor în care au loc încălcări repetate ale drepturilor muncitorilor.

Vecinele țării noastre stau și mai prost la acest capitol: În România au loc încălcări sistematice a drepturilor muncitorilor (4), iar în Ucraina nu există nici o garanție a drepturilor muncitorilor (5).

Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC) a fost creată la 1 noiembrie 2006 și întrunește 340 de organizații sindicale afiliate din 163 de țări din întreaga lume. Are un număr total de 181 milioane de membri de sindicat, dintre care 40% sunt femei. 

 

Citește raportul: Indicele Global al Drepturilor ITUC 2017

Descarcă harta Indicelui Global al Drepturilor ITUC 2017

Descarcă Infograficul Indicelui Global al Drepturilor ITUC 2017 – Încălcarea drepturilor lucrătorilor

Descarcă Infograficul Indicelui Global al Drepturilor ITUC 2017 – Zece cele mai nefavorabile țări din lume pentru lucrători

 Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova