CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

În Germania a început greva încasatorilor

03.01.2019

verdi.de

Începând cu data de 2 ianuarie, în Berlin a început greva salariaților din serviciile de încasare. Potrivit organizatorului acțiunii, sindicatul german Ver.di, la grevă participă circa 12 mii de salariați. La o astfel de decizie a sindicaliștilor s-a ajuns după cinci runde de negocieri nereușite care au avut drept obiectiv creșterea salariilor.

Încasatorii au oprit alimentarea bancomatelor cu numerar, colectarea veniturilor din magazine și din piețe. Uniunea Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera de Servicii Ver.di a avertizat asupra posibilelor deficiențe de activitate din sectorul bancar pentru toate zilele grevei.

În perioada 3 și 4 ianuarie urmează o altă rundă de negocieri. Dacă angajatorii nu vor accepta cerințele sindicaliștilor, greva va continua până la data de 4 ianuarie.

Ver.di cere să fie operate majorări salariale ale încasatorilor, astfel încât, în doi ani, nivelul salariilor încasatorilor din Germania de Est să fie la nivelul salariilor din Germania de Vest. În prezent încasatorii din Germania de Est au un salariu lunar de 1800-2400 de euro, în timp ce în vestul țării salariile sunt de 2200-2900 de euro.

Ver.di este membru al Deutscher Gewerkschaftsbund, DGB, Uniunea Sindicatelor din Germania, fondată în anul 1949. DGB este cea mai mare organizație sindicală din Germania care unește 85% dintre toți salariații, având peste 6,6 mln de membri de sindicat. DGB este formată din 8 centre sindicale ramurale: Sindicatul industrial din construcții și gospodăria agricolă (IG Bauen-Agrar-Umwelt); Sindicatul industrial din activitatea de minerit, industria chimică și construcții (IG Bergbau, Chemie, Energie); Sindicatul din știință și educație (Gewerkschaft Erziehung und Wissenschaft); Sindicatul industrial (IG Metall); Sindicatul din domeniul alimentar și restaurante (Gewerkschaft Nahrung-Genuss-Gaststätten); Sindicatul Poliției (Gewerkschaft der Polizei); Sindicatul feroviarilor (TRANSNET) și Uniunea Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera de Servicii (Ver.di).Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova