CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Implementarea Campaniei CNSM ”Contractul colectiv de muncă – garanția drepturilor tale” dă primele rezultate

26.06.2018

campania

Consolidarea capacităților funcționarilor sindicali în procesul de negociere a contractelor colective de muncă reprezintă unul dintre efectele de bază ale activităților desfășurate în lunile aprilie-iunie, curent, în contextul implementării Campaniei CNSM ”Contractul colectiv de muncă – garanția drepturilor tale”. Aceasta este una dintre principalele concluzii ce rezultă din informația prezentată astăzi, 26 iunie, curent, membrilor Comitetului Confederal al CNSM despre implementarea Campaniei CNSM ”Contractul colectiv de muncă – garanția drepturilor tale”.

Cu acest prilej, aceștia au fost informați că au fost organizate 4 seminare regionale de instruire a liderilor sindicali ai organizațiilor sindicale primare și a angajatorilor, care au fost instruiți cu referire la multiple aspecte privind importanța contractului colectiv de muncă, procedurile de organizare și desfășurare a negocierilor colective și conținutul contractului colectiv de muncă.

Tot, în perioada de referință, CNSM a elaborat și a promovat mai multe acte normative ce au un impact considerabil asupra domeniului negocierilor și reglementării relațiilor de muncă prin negociere. Una dintre cele mai importante realizări în această ordine de idei o constituie adoptarea de către Parlamentul RM a Legii pentru modificarea și funcționarea Comisiei naționale pentru consultanță și negocieri colective, a comisiilor pentru consultări și negocieri colective la nivel de ramură, al cărei proiect a fost elaborat de către CNSM. Actul legislativ în speță prevede posibilitatea organizării comisiilor  pentru consultări și negocieri colective la nivel de ramură în format bipartit și permite perfectarea procedurii de adoptare a deciziilor comisiilor prin consens.

În afară de aceasta, legislativul țării a adoptat în prima lectură Legea pentru modificarea și completarea Codului Muncii al RM, care prevede stabilirea termenului pentru concilierea părților aflate în conflict de muncă și termenul de adresare în instanțele de judecată.

S-a reușit încheierea Convenției colective la nivel național cu privire la modelul Contractului individual de muncă pentru perioada îndeplinirii unei anumite lucrări și a fost definitivat proiectul Convenției Colective la nivel național cu privire la modelul contractului de formare profesională continuă.

La momentul de față, Campania CNSM ”Contractul colectiv de muncă de muncă este în plină desfășurare.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md