CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Îmbătrânirea populației active și prelungirea vieții profesionale, pe agenda partenerilor sociali din Uniunea Europeană

12.12.2017

s

Sănătatea și securitatea lucrătorilor sunt necesare pentru o viață profesională sustenabilă, o îmbătrânire activă și în condiții bune de sănătate. În acest scop, este nevoie să se realizeze un mediu de muncă sigur și sănătos pe parcursul întregii vieți active a lucrătorilor, iar promovarea unei culturi a prevenirii riscurilor profesionale este esențială. Despre aceasta discută astăzi, 4 decembrie, partenerii sociali din Uniunea Europeană întruniți la București, România, pentru a analiza rezultatele campaniei ,,Locuri de munca sănătoase pentru toate vârstele”.

Această campanie are la bază constatările proiectului-pilot al Parlamentului European “Munca în condiții mai bune de securitate și sănătate la orice vârstă“, coordonat de EU-OSHA (Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă) și vizează, în principal, promovarea utilizării unor instrumente simple şi practice pentru angajatori și lucrători, în vederea identificării și gestionării problemelor generate de îmbătrânirea forței de muncă.

“Suntem onorați să participăm la evenimentul de închidere a campaniei pan-europene ,,Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”, la invitația Directorului general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Muncii, România, Doru Darabont și al Managerului Punctului Focal EU-OSHA-România, Ioana-Georgiana Nicolescu. Cu atât mai mult că evenimentul urmărește să ofere oportunitatea unei mai strânse colaborări a tuturor partenerilor sociali, cu scopul promovării securității și sănătății la locul de muncă pentru angajați de toate vârstele”, a menționat Elena Carchilan, șef al Inspectoratului Muncii al Sindicatelor.

Republica Moldova este reprezentată la întrunire și de Rodica Ţabur, director al Consiliului Republican de boli profesionale și Iurie Crăciuneac, director al Serviciului extern de protecție și prevenire, siguranța muncii. Formator al evenimentului este Katalin Sas, manager de proiect al EU OSHA.

Potrivit datelor EU-OSHA, forța de muncă din Europa cunoaște un proces de îmbătrânire, iar numărul persoanelor de peste 60 de ani crește cu peste două milioane în fiecare an. Populația activă urmează aceeași tendință, proporția lucrătorilor mai în vârstă, devenind tot mai mare în comparație cu cea a lucrătorilor mai tineri. Totodată, în conformitate cu estimările demografice ale Eurostat, populația activă cu vârste cuprinse între 55 și 64 ani din Uniunea Europeană urmează să crească cu aproximativ 16% între anii 2010 și 2030.

Mai multe detalii despre campania ,,Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”, pot fi găsite aici.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSMDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova