CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Idei noi de proiecte în cadrul „Școlii Sindicale din Moldova”

11.04.2019

IMG_5526

Recrutarea noilor membri de sindicat, informarea salariaților despre drepturile lor și activitatea sindicală, negocierea și încheierea contractelor colective de muncă, crearea unor cluburi de dezbateri a problemelor cu care se confruntă salariații la locul de muncă – acestea sunt doar o parte dintre ideile de proiecte pe care își doresc să le implementeze participanții celei de-a VII-a ediții a „Școlii Sindicale din Moldova”.

Astăzi, 11 aprilie, circa 30 de cursanți, reprezentanți ai 12 centre sindicale național-ramurale, s-au întrunit în cadrul unei noi sesiuni de studii în incinta Institutului Muncii pentru a discuta ideile respective.

Sesiunea curentă urmărește să lărgească spectrul de cunoștințe al participanților privind rolul sindicatelor în protecția juridică și social economică a salariaților, dezvoltarea parteneriatului social, analiza economico-financiară a unei întreprinderi, securitatea și sănătatea în muncă, aspecte de organising sindical, soluționarea și medierea conflictelor individuale și colective de muncă, motivarea apartenentei la sindicate, etc.

Precizăm că proiectului educațional „Școala Sindicală din Moldova” are obiectivul de a dezvolta abilitățile și cunoștințele membrilor de sindicat. A fost lansat în anul 2012 după un model preluat de la austrieci, adaptat de către CNSM la realitățile și necesitățile membrilor de sindicat din Republica Moldova.

Participanții sunt instruiți în domenii precum managementul sindical, dialogul social, legislația muncii, politici social-economice, solidaritatea sindicală, egalitatea de gen, managementul proiectelor, comunicare, antreprenoriat și activitate financiară. Pe tot parcursul procesului de instruire, participanții, în parteneriat cu mentorii delegați de către centrele sindicale-național ramurale, vor pregăti proiecte individuale sau de grup care vor fi implementate în cadrul unităților economice sau a Federațiilor sindicale. În total, până la momentul actual, proiectul a avut 87 de beneficiari.

Vineri, 12 aprilie, participanții la „Școala Sindicală din Moldova” vor efectua o vizită de lucru la fabrica de ciment din orașul Rezina pentru a vedea cum se desfășoară procesul de asigurare a îndeplinirii cerințelor în domeniul securității și sănătății în muncă, practicile inovative aplicate la întreprindere în acest domeniu, rolul Comitetului sindical în procesul dat.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md