CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Genericul Zilei Mondiale a Muncii Decente din 2021 este  “Locuri de muncă echitabile”

07.09.2021

arton2359-5dbb5

S-au pierdut peste 200 de milioane de locuri de muncă în timpul pandemiei, alte 100 de milioane sunt încă în pericol și un număr mare de șomeri, dintre care marea majoritate sunt femei, abandonează pur și simplu piața muncii. Anul acesta, potrivit Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), Ziua Mondială a Muncii Decente (World Day for Decent Work), marcată tradițional în întreaga lume la 7 octombrie, va face apel la fiecare guvern să dezvolte planuri pentru crearea de noi locuri de muncă.

Sharan Barrow, secretar general al ITUC, a declarat: „Guvernele trebuie să aibă o prioritate – locurile de muncă. Ei trebuie să se întoarcă la angajare deplină. Aceasta oferă fundamentul securității economice și al justiției sociale. Cererea ITUC este de a atinge obiectivul de a crea 565 milioane de locuri de muncă și de a formaliza cel puțin jumătate din locurile de muncă informale până în 2030. Aceasta este singura modalitate de a atinge Obiectivul 8 de Dezvoltare Durabilă (ODD) a ONU, iar atingerea Obiectivului 8 este esențială pentru realizarea altor ODD”.

ITUC solicită guvernelor să se așeze de urgență la masa negocierilor cu sindicatele și angajatorii și să stabilească obiective ambițioase pentru crearea și păstrarea locurilor de muncă. Și apoi trebuie să atingă aceste obiective prin crearea de locuri de muncă ecologice pentru a crea o economie cu zero emisii de carbon.

O atenție specială trebuie acordată ocupării forței de muncă în zonele vitale de îngrijire și infrastructură. ITUC susține că, cererea de creare de locuri de muncă este realizabilă, în special dacă guvernele au politici fiscale corecte.

Un Nou Contract Social

Secretarul general al ITUC declară că piața forței de muncă mondială se confruntă cu grave carențe. Guvernele nu au reușit să reglementeze munca și au trecut cu vederea obiectivul ocupării depline. Ocuparea forței de muncă este chiar mai precară decât înainte de pandemie și acest lucru necesită o schimbare a normelor pentru a menține oamenii în siguranță și a-i proteja împotriva exploatării în creștere și a insecurității pe scară largă.

„Locurile de muncă sunt absolut esențiale pentru recuperarea și reziliența necesare în întreaga lume pentru a aborda pandemia și alte amenințări. Crearea de locuri de muncă este esențială pentru Noul Contract Social, alături de drepturi, protecție socială, egalitate și incluziune. Ziua Mondială a Muncii Decente va consolida apelul „Locuri de muncă echitabile” și va contribui la depășirea crizei”, a spus Sharan Barrow.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Muncii Decente, Confederația Internațională a Sindicatelor a elaborat un ghid de campanie, disponibil în limba engleză, care poate fi accesat aici, iar în limba rusă aici.

Ziua Mondială a Muncii Decente este perioada mobilizării forțelor publice-sociale, când sindicatele din toată lumea revendică asigurarea remunerării decente și echitabile a muncii, locuri calitative de muncă, protecție socială sigură, respectarea drepturilor și libertăților angajaților. Tradițional, manifestările în cadrul Zilei Mondiale a Muncii Decente se desfășurau concomitent în peste 130 de țări, la care participau sute de mii de oameni. Anul acesta, din cauza pandemiei, la fel ca și în 2020, o bună parte dintre aceste activități se vor desfășura în format online.

Departamentul mass-media și relații internaționale

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md