CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Federațiile „SINDICONS”, „SINDENERGO” și „SINDSILVA” cer „Pace Lumii”

04.03.2022

IMG_9221

În ajunul Zilei Internaționale a Femeii, Federația Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții „SINDICONS”, Federația Sindicală a Lucrătorilor din Energetica Republicii Moldova „SINDENERGO” și Federația Sindicatelor din Silvicultură „SINDSILVA”, trei centre sindicale național-ramurale afiliate la Federația Internațională a Lucrătorilor din Construcții și Industria Lemnului (BWI), au organizat întrunirea comună a activului sindical de femei cu genericul „FEMEILE SINDICALISTE ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI”.

Cu mesaje de pace au venit liderii celor trei organizații sindicale: Victor Talmaci, președintele Federației „SINDICONS”, Victoria Niță, președintele Federației „SINDENERGO” și Fiodor Botnari, președintele Federației „SINDSILVA”. Liderii sindicali au condamnat războiul din Ucraina, au pledat pentru stoparea imediată a acțiunilor militare și identificarea unor soluții în cadrul procesului de negocieri. Totodată, ei s-au arătat solidari cu sindicaliștii din Ucraina.

În cadrul întrunirii, Anna Andreeva, coordonator global-regional al BWI, refugiată din Ucraina cu familia în Republica Moldova, Lesea Gusac, membru al Consiliului de femei BWI, și Vasili Andreev, președinte al Sindicatului Muncitorilor din Construcții și Materiale Industriale din Ucraina, au prezentat informații din prima sursă privind situația din Ucraina.

Sindicaliștii au organizat un flashmob de sensibilizare în diferite limbi, făcând apel la pace: „Opriți războiul”, „Vrem pace”, „Pace lumii”, „Nu războiului”, „Solidaritate”.

În contextul războiului din Ucraina, Ambet Yuson, secretar general al BWI a venit cu o Declarație în care face un apel la solidaritate din partea organizațiilor sindicale membre ale BWI de a susține refugiații din Ucraina. La acest aspect, participanții la întrunire, cele trei centre sindicale național-ramurale, au înaintat către BWI o adresare în care au comunicat despre acțiunile întreprinse de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova pentru a susține refugiații ucraineni.

Precizăm că, CNSM asigură cazarea a sute de refugiați în sanatoriile aflate la gestiunea Confederației, oferindu-le alimentație, servicii medicale după necesitate, produse de necesitate primară, condiții de reabilitare, servicii de susținere psihologică, alt suport după necesitate.

Federația Internațională a Lucrătorilor din Construcții și Industria Lemnului (BWI) este un sindicat global al sindicaliștilor din domeniu, care întrunește peste 350 de organizații din 135 țări și reprezintă interesele a peste 12 milioane de sindicaliști.

Departamentul mass-media și relații internaționale

Abonați-vă la canalul nostru pe Telegram https://t.me/sindicatemd