CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Federația ”SINDICONS” insistă asupra depășirii cât mai grabnice a situației conflictuale de la Întreprinderea de stat „Mina de piatră din Mileştii Mici

11.12.2015

IMG_5999

Federaţia Sindicatelor din Construcţii şi Industria Materialelor de Construcţie „SINDICONS” a organizat joi, 12 decembrie, o masă rotundă, în cadrul căreia a fost pusă în discuție situația de la Întreprinderea de stat „Mina de piatră din Mileştii Mici”, unde există un conflict de muncă, care nu se soluționează de mai mult timp.

La lucrările mesei rotunde a participat conducerea Federației ”SINDICONS”, coordonatorul de programe de la Fundația Friedrich Ebert, viceministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor al Republicii Moldova, directorul Întreprinderii de stat „Mina de piatră din Mileştii Mici”, șeful Inspectoratului Muncii al Sindicatelor și reprezentantul Inspectoratului de Stat al Muncii, membri ai Comitetului Executiv al Federației ”SINDICONS”.

Cei prezenți au discutat despre o serie de aspecte ce se referă la situația de la Întreprinderea de stat „Mina de piatră din Mileştii Mici”, unde au fost înregistrate datorii la salarii și alte datorii față de instituțiile de stat în proporții deosebit de mari, iar din această cauză, angajații de la mină nu și-au primit salariile timp de mai multe luni.

Potrivit lui Victor Talmaci, președintele Federației ”SINDICONS”, sindicatul de ramură depune eforturi pentru a găsi o soluție potrivită la depășirea situației, prin dialog social, cu toate părțile implicate în acest caz, pentru a asigura respectarea drepturilor și intereselor salariaților de la întreprindere.

“Dorim să vedem cât mai curând pași concreți, astfel încât să fie găsit un compromis și să ieșim din acest cerc vicios, iar salariații să-și primească salariile restante”, a subliniat liderul sindical.

În context, Ion Popov, directorul de la Întreprinderea de stat „Mina de piatră din Mileştii Mici”, a menționat că administrația întreprinderii caută soluții pentru a-și îndeplini angajamentele față de salariați și speră că în timpul apropiat va fi identificată o soluție.

Menționăm că Federația ”SINDICONS” a comunicat despre situația de la Întreprinderea de stat „Mina de piatră din Mileştii Mici” încă în luna martie a acestui an, când, din cauza admiterii mai multor încălcări a legislaţiei muncii de către angajator, la întreprindere au fost semnalate premisele declanşării unui conflict colectiv de muncă.

La acea vreme, salariații de la întreprindere au cerut să fie achitate de urgenţă restanţele la salariu, să se achite de urgenţă datoriile la bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală, să se achite de urgenţă datoriile la cotizaţiile sindicale, să fie lichidate neajunsurile depistate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, revendicări care până în prezent încă nu au fost soluționate pe deplin.

Masa rotundă a fost organizată în cadrul unui proiect finanțat de Fundația Friedrich Ebert, în vederea sensibilizării factorilor de decizie cu privire la o serie de conflicte de muncă ce se atestă la mai multe întreprinderi din Republica Moldova.

Departamentul informațional al CNSM