CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Federația ”SINDICONS” cere majorarea salariului minim pentru I categorie de calificare din ramura construcțiilor

21.12.2020

IMG_4838

Federația Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții ”SINDICONS” a organizat astăzi, 21 decembrie, o manifestație sub formă de flashmob, în fața clădirii Guvernului Republicii Moldova. Prin această acțiune, sindicaliștii și-au manifestat protestul faţă de Ministerul Economiei și Infrastructurii, parte a Comisiei pentru consultări și negocieri colective în ramura construcțiilor, care refuză semnarea Acordului de modificare a Convenției colective în ramura construcțiilor pentru anii 2018-2022, privind stabilirea salariului pentru categoria I de calificare în ramura construcților în mărime de 5000 mii de lei.

La flashmob au participat membri ai Comitetului Executiv al Federației ”SINDICONS” și lideri de sindicat ai întreprinderilor de ramură, fiind respectate toate măsurile de prevenire a infecției COVID-19. Sindicaliștii au atras atenția autorităților asupra faptului că, ramura construcțiilor reprezintă unul din domeniile de importanță națională, cu pondere atît din punct de vedere economic cît și al forței de muncă implicate, dar care se confruntă cu multiple provocări, care datorită crizei pandemice au fost doar amplificate.

Victor Talmaci, președinte al Federației ”SINDICONS”, a subliniat că deși activitatea de construcții este decisivă pentru realizarea proiectelor de investiții publice și private, în ultimii ani ramura se confruntă cu dificultăți majore legate de asigurarea cu forță de muncă specializată și de o concurență neloială, ceea ce face ca numărul de salariați să se reducă semnificativ.

”De mai bine de un an de zile suntem în negocieri și nu putem obține o majorare a salarului minim pentru I categorie de salariați din ramură. Împreună cu patronatele am convenit majorarea acestuia de la 3100 la 5000 de lei, începînd cu 1 martie 2020, dar acest lucru nu este acceptat de Ministerul Economiei și Infrastructurii, și considerăm că nu este corect”, a accentuat liderul sindical.

Amintim că, la sfîrșitul anului trecut sindicaliștii au înaintat propuneri Guvernului Republicii Moldova de natură să vină în sprijinul activității de construcții și pentru asigurarea creșterii economice a ramurii. Totodată, s-a solicitat președintelului Comisiei pentru consultări și negocieri colective în ramura construcțiilor inițierea negocierilor în vederea modificării Convenției colective în ramură și convocarea ședinței Comisiei.

În luna iunie 2020, membrii Comisiei din partea sindicatelor și patronatului, au reiterat propunerea de stabilire a salariului tarifar pentru I categorie de calificare de 5000 mii de lei. Însă, reprezentanții Ministerului au refuzat propunerea dată, și au propus ca, valoarea respectivă a salariului să fie în mărime de 3608 lei. Ulterior, membrii Comisiei din partea sindicatelor și patronatului au înaintat o noua propunere, de compromis, astfel încît suma respectivă să fie de 4300 de lei, însă și această propunere a fost refuzată.

Precizăm că, problemele abordate în cadrul flashmob-ului organizat de Federația ”SINDICONS” au fost discutate și în cadrul conferinței practice „Consolidarea dialogului social–economic întru menținerea și motivarea salariaților, beneficiu pentru angajatori și stat”, care s-a desfășurat la 27 noiembrie curent, la Chișinău, unde reprezentanții sindicatelor și ai patronatului au reiterat necesitatea majorări salariului minim pentru I categorie de salariați din ramura construcțiilor.

Departamentul mass-media și relații internaționale

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md