CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

După patru luni de pauză, sanatoriul „Nufărul Alb” din Cahul s-a redeschis

28.07.2020

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La data de 27 iulie curent, sanatoriul „Nufărul Alb” din Cahul și-a reânceput activitatea și a primit primii pacienți. Pentru a asigura protecția pacienților în legătură cu pandemia Covid-19, administrația sanatoriului a elaborat un regulament în care sunt prevăzute un șir de măsuri pe care trebuie să le respecte pacienții și personalul medical.

Potrivit Elenei Șișianu, vicedirector medical al sanatoriului „Nufărul Alb”, la sosire în cadrul stațiunii pacientul completează o declarație pe propria răspundere pentru prevenirea și combaterea infecției de coronavirus, accesul în instituție are loc după fixarea temperaturii corpului, iar pe toată durata aflării la stațiune va purta măști de protecție și va respecta cerințele incluse în regulament. Înscrierile au loc doar pentru cetățenii Republicii Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 63 de ani. Toată perioada tratamentului pacienții nu vor părăsi teritoriul sanatoriului și vor fi monitorizați de medicul curant.

În legătură cu starea de pandemie, pentru a minimiza riscurile pentru pacienți, capacitatea sanatoriului a fost redusă la jumătate, astfel încât în prezent numărul de locuri de cazare este de până la 300 de pacienți.

Sanatoriul „Nufărul Alb” este o staţiune balneară dotată cu echipament medical performant, unde mii de pacienţi vin anual pentru tratament şi reabilitare. Principalul factor de tratament la acest sanatoriu este apa minerală. Apa minerală de Cahul se referă la apele sulfuroase, slab termale, saline, cu concentraţie mare de iod şi brom.

Principalele afecţiuni care se tratează cu succes sunt cele ale aparatului locomotor, sistemului nervos central şi periferic, sistemului cardiovascular, ginecologice, dermale şi ale tractului digestiv. Sanatoriul a fost apreciat de repetate ori cu titlurile „Marca Comercială a anului”, „Cel mai bun contribuabil al anului”, „Premiul de calitate”  şi cu alte distincţii pe drept meritate.

Amintim că, săptămâna trecută a fost redeschisă stațiunea balneoclimaterică “Codru”, situată în r-nul. Călărași, s. Hîrjauca. Săptâmâna viitoare urmează să-și reânceapă activitatea și sanatoriul  ”Bucuria-Sind” din or. Vadul lui Vodă. Cele trei sanatorii se află la balanța Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

Decizia de a redeschide stațiunile respective survine în urma evaluării modului de pregătire a stațiunilor pentru a primi pacienți, în conformitate cu cerințele incluse în chestionarul aprobat de Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale. Conform hotărârii nr. 20 din 10 iulie 2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică s-a hotărât reluarea etapizată începând cu 16 iulie 2020 a activității Centrelor de reabilitare/recuperare, balneo-sanatoriale. În conformitate cu prevederile documentului dat, activitatea Centrelor se va relua în baza deciziei Fondatorului reieșind din rezultatele autoevaluării capacităților de a asigura măsurile de protecție, atât pentru beneficiari cât și angajați.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSMDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova