CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Deficiențele din noua lege a pensiilor au fost discutate în cadrul unui atelier de lucru

13.07.2017

IMG_2354_main

Implementarea reformei sistemului de pensii în Republica Moldova: realizări și provocări – aceasta a fost tema unui atelier de lucru, desfășurat ieri, 12 iulie, la Chișinău, organizat de Fundația Friedrich Ebert Stiftung (FES) în Republica Moldova, în colaborare cu Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

În cadrul activității, reprezentanți ai FES, sindicatelor și patronatelor, împreună cu un expert internațional în sisteme de pensii, au făcut o analiză a deficiențelor și evoluției implementării noii legi a pensiilor din țara noastră. La eveniment au fost invitați să participe și reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului și Casei Naționale de Asigurări Sociale, însă aceștia nu au dat curs invitației.

Potrivit Anei Mihailov, coordonator programe FES, atelierul este o continuare a colaborării Fundației cu CNSM în procesul de reformare a sistemului de pensii. ”După ce a intrat în vigoare noua lege, ne-am propus să facem o analiză a evoluției acesteia, să identificăm punctele bune și cele slabe ale reformei, să vedem ce trebuie să întreprindem în continuare pentru a le depăși. Acum suntem la etapa de definitivare a documentului de analiză, care urmează a fi prezentat autorităților și tuturor părților vizate. În afară de aceasta, împreună cu CNSM, planificăm o amplă campanie de informare asupra subiectului respectiv”, a menționat ea.

Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a precizat că sindicatele au fost implicate plenar în reformarea sistemului de pensii, elaborând propria viziune asupra conceptului reformei. ”Dacă, până la adoptarea legii, am avut poziții separate, acum vrem să formulăm o viziune comună a CNSM, FES și expertului străin asupra deficiențelor reformei, care să includă argumente puternice asupra situației reale actuale, de ce propunem anumite modificări și completări ale legislației. Desigur, era mai eficient dacă la activitate participau și autorii reformei. Dacă ne-am fi ascultat reciproc în procesul de elaborare a acesteia, astăzi, probabil, nu întâlneam atâtea lacune în legea respectivă”, a precizat liderul sindical.

Martin Hutsebaut, expert internațional în sistemul de pensii, a acordat suport CNSM la elaborarea propunerilor pentru reforma sistemului de pensii, efectuând o analiză amplă a sistemului de pensii din Republica Moldova, prezentând diverse modele și abordări în domeniul discutat, aplicate în mai multe țări din Uniunea Europeană.

De această dată, expertul a fost solicitat să se expună asupra deficiențelor din noua lege, aducând comentariile sale critice cu privire la unele aspecte.

Acestea se referă la: perioadele necontributive, indexarea pensiilor, dreptul la pensie anticipată, dreptul la pensia de urmaş și plata acesteia, sprijinul financiar față de pensia de bază, reexaminarea drepturilor la pensie a persoanelor care continuă să activeze, reducerea vârstei  standard de pensionare nu doar pentru femeile care au născut și educat 5 și mai mulți copii, vârsta standard de pensionare, vârsta de pensionare a persoanelor care lucrează în condiții de muncă foarte nocive și foarte grele, perioada de contribuție pentru munca foarte grea și periculoasă.

Totodată, expertul a constatat că, chiar și după reforma sistemului de pensii din 2016, nivelul pensiilor pentru limită de vârstă din Moldova rămâne relativ scăzut, în comparație cu țările care au dezvoltat al doilea pilon. Prin urmare, el a reiterat necesitatea creării pilonului II de pensii, care ar aduce rezultate destul de rapide.

Departamentul mass-media și relații internaționale

 Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova