CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Declarația ITUC privind Ucraina

28.02.2022

arton25471-f9629

Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC) și Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC), condamnă invadarea Ucrainei de către Rusia și cer ca toate forțele ruse să părăsească Ucraina imediat.

Atacul asupra Ucrainei este o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a integrității teritoriale a Ucrainei ca stat suveran și democratic.

Secretarul general al ITUC, Sharan Burrow, a declarat: Plângem pentru cei care și-au pierdut viața și le oferim cele mai profunde condoleanțe și solidaritate celor care au pierdut pe cei dragi sau au fost răniți.

„Impunerea sancțiunilor de către guvernele care susțin democrația și statul de drept este atât inevitabilă, cât și justificată și ar trebui să se concentreze în special pe anturajul președintelui Putin, care conduce Rusia pe această cale distructivă și amenință pacea în Europa și în lume.

„Solicităm liderilor lumii să ia măsuri urgente și definitive pentru a iniția dialogul și a găsi o soluție pașnică la această criză, în conformitate cu Carta Națiunilor Unite”.

Dialog, pace, democrație

Luca Visentini, Secretarul General al ETUC și al Consiliului Regional Pan-European al ITUC a declarat: Condamnăm ferm războiul, care lovește mai întâi oamenii și muncitorii, și pledăm pentru restabilirea imediată a dialogului, a păcii și a democrației.

„Europa trebuie să fie fermă împotriva agresiunii lui Putin și să pună presiune maximă asupra regimului său și, în special, asupra anturajului, pentru a aduce pacea și dialogul.

„Nu putem permite ca politica să fie modelată de violență și ne așteptăm ca liderii lumii și UE să protejeze integritatea Ucrainei, precum și securitatea tuturor celorlalte țări din regiune.

„Cu peste 100.000 de persoane deja strămutate, Europa trebuie să se pregătească să primească refugiați și recunoaștem angajamentele deja făcute de mai multe state membre ale UE”.

Solidaritate

Au avut loc demonstrații în orașe din întreaga Europă pentru a arăta solidaritatea cu poporul ucrainean, inclusiv un miting la Bruxelles al ETUC.

Zeci de oameni au fost deja uciși în Ucraina, inclusiv civili. În Rusia, peste 1.700 de persoane care protestau împotriva războiului au fost reținute, iar economia deja fragilă a început să slăbească și mai mult imediat după ce Putin a lansat invazia.

ITUC și ETUC își fac apel la membrii lor să extindă solidaritatea practică lucrătorilor și poporului din Ucraina printr-un fond de solidaritate pentru afiliații ucraineni ai ITUC și făcând apel la guvernele din afara Ucrainei să ofere un refugiu sigur pentru refugiații care fug de conflict.

Muncitorii – atât în Ucraina, unde amenințarea este existențială, cât și în Rusia și Europa, unde standardele de viață și locurile de muncă vor fi afectate – nu trebuie să suporte greul războiului. Îndemnăm guvernele să se asigure că cei cu cele mai multe resurse suportă cea mai mare povară a sancțiunilor.

Abonați-vă la canalul nostru pe Telegram https://t.me/sindicatemd