CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Criza Covid-19: Liderii mondiali pledează pentru un răspuns solid și comun din partea comunității internaționale

13.07.2020

wcms_750809

Efectele crizei provocate de pandemie sunt devastatoare pentru lumea muncii, iar pentru a le contracara sunt necesare eforturi consolidate. Liderii mondiali întruniți virtual săptămâna trecută în cadrul Summit-ului Global al Organizației Internaționale a Muncii (OIM) privind COVID-19 și lumea muncii: Asigurarea unui viitor mai bun pentru lumea muncii, care s-a desfășurat în perioada 1-9 iulie, au vorbit despre necesitatea unui răspuns solid și comun.

Guy Ryder, director general al OIM, a declarat că lumea muncii a fost cufundată într-o criză fără precedent. Potrivit estimărilor OIM, peste 400 de milioane de oameni și-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei Covid-19. „Șocul ocupării forței de muncă ne-a lovit deja. Trebuie să depunem toate eforturile astfel încât coronavirusul să nu producă o altă criză. Suntem în fața unei situații foarte dureroare și trebuie să lucrăm împreună la nivel internațional.”, susține Ryder.

António Guterres, secretar general ONU, a subliniat că această criză nu trebuie să determine o alegere între sănătate sau locuri de muncă și economie, deoarece ambele sunt legate. „Fie vom câștiga pe toate fronturile, fie vom eșua pe toate fronturile. Țările nu sunt singure în fața pandemiei. Pentru a depăși această criză avem nevoie de noi abilități, să oferim suficient sprijin multor firme și lucrătorilor care au nevoie și să avansăm soluții pentru o redresare durabilă.” , a comunicat Guterres.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că participanții la Summit au o datorie specială – de a proteja milioanele de lucrători din domeniul sănătății care sunt în prima linie a crizei, care au de suferit din ce în ce mai mult. „Împreună avem datoria de a-i proteja pe cei care ne protejează”, a spus el.

Mari Elka Pangestu, Director de programe la Banca Mondială, a afirmat că este prima dată în ultimile două decenii când sărăcia extremă la nivel global va crește. „Munca grea de a lupta împotriva sărăciei este acum subminată. Criza a dezvăluit vulnerabilitatea extremă a celor ocupați în mod informal, care sunt majoritatea lucrătorilor din țările în curs de dezvoltare, mulți dintre ei fiind femei. Fără ore sau venituri obișnuite și cu puțin sau deloc acces la protecția socială, dar și fără opțiuni de a lucra de acasă, mulți lucrători informali se luptă să-și hrănească familiile și să acceseze servicii esențiale.”, a mai spus Mari Elka Pangestu.

Liderii mondiali și reprezentanții organizațiilor internaționele, precum și lideri ai organizațiilor sindicale și ale patronatului din diferite țări, au făcut apel la solidaritate și au menționat că această criză a demonstrat că soluționarea efectelor ei se găsește în unitatea de acțiuni, susținere reciprocă și identificarea unor noi oportunități social-economice pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU.

Reuniunea la nivel înalt a avut obiectivul de a discuta provocările cu care se confruntă țările, în situația actuală de pandemie. Principalele subiecte care au fost abordate în cadrul Summit-ului s-au referit la răspunsul la criza pandemică, sprijinirea angajării depline și muncă decentă pentru toți; reacția la criză astfel încât economia mondială să fie ajutată să iasă mai rapid din recesiune pentru a face față provocărilor digitale, demografice și de mediu care ar asigura o echitate socială în următoarea perioadă; care sectoare ale economiei și ce categorii de lucrători necesită o atenție specială; reducerea sărăciei și măsurile pentru eliminarea acesteia.

Toate evenimentele Summit-ului au fost publice și au putut fi urmărite online pe pagina web https://global-summit.ilo.org/en/. Rezultatele discuțiilor vor sta la baza răspunsului OIM la pandemie, ținând cont de principiile formulate anterior în Declarația OIM privind viitorul lumii muncii.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md