CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

COVID-19: Federația Sindicală „Sănătatea” este alături de medici și vine cu mai multe acțiuni de solidaritate

21.03.2020

hero-doctor-848x478

În contextul situației epidemiologice a infecției COVID-19 și a măsurilor de prevenție privind răspândirea și creșterea infecțiilor cu noul tip de coronavirus, Federația Sindicală ”Sănătatea„ adresează tuturor cadrelor medicale din Republica Moldova un mesaj de recunoștință pentru efortul depus și profesionalismul de care dau dovadă în procesul de depășire a situației epidemiologice.

„Întreaga lume trece printr-o perioadă deosebit de dificilă și conștientizăm cu toții rolul vital pe care îl au angajații din sistemul de sănătate. Lucrătorii medicali sunt cei care în pofida condițiilor periculoase pentru viața lor, sunt pe linia întâi în tratarea pacienților, având un rol esențial în stoparea răspândirii virusului COVID-19. Fiecare angajat din sistem dă dovadă de responsabilitate maximă în oferirea serviciilor de ocrotire a sănătății populației. În aceste clipe grele, întreaga societate mizează pe implicarea, devotamentul și profesionalismul lucrătorilor medicali. Dragi lucrători medicali, Vă îndemnăm să luați toate măsurile necesare pentru securitatea și sănătatea Dumneavoastră, luând în considerare riscurile profesionale. Ne exprimăm, de rând cu întrega societate, aprecierea față de contribuția pe care o are fiecare lucrător medical în aceste momente. Împreună suntem mai puternici!”, se arată în mesajul Federației Sindicale ”Sănătatea„.

În semn de înaltă recunoștință pentru eforturile depuse, Federația Sindicală „Sănătatea” este alături de medici și vine cu următoarele acțiuni de solidaritate:

1. Alocă IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” suma de 60 000 lei pentru procurarea echipentelor individuale speciale de protecție a personalului medical.

2. Asigură zilnic prânz pentru personalul medical din cadrul IMSP Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pentru cel puțin 10 zile.

3. Susține financiar angajații din cadrul IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” care sunt implicați în tratarea cazurilor cu infecția virusului COVID-19.

Federația Sindicală „Sănătatea” vine cu un apel și către liderii de sindicat din sistem în care solicită să fie întreprinse următoarele acțiuni: să informeze reprezentanții Federației despre situațiile care pun în pericol viața sau securitatea angajaților din sistemul de sănătate la locul de muncă; să semnaleze reprezentanții Federației despre lipsa echipamentelor de protecție, a materialelor necesare acordării de îngrijiri medicale sau oricare alte lipsuri; să monitorizeze ca angajații să aibă timp de repaus necesar refacerii forțelor, astfel încât să nu existe pericol de accidente.

Totodată, Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova vine cu un apel către societatea civilă:

  • Autoizolați-vă, în special cei care ați revenit dintr-o zonă de risc cu infecție de Coronavirus de tip nou sau ați fost în contact cu o persoană infectată cu COVID-19;
  • Sunați la 112 doar atunci când aveți simptome precum: tuse, febră, dificultăți de respirație;
  • Oferiți reprentanților sistemului de sănătate informație veridică cu referire la simptomele pe care le aveți și țara de origine de unde ați revenit;
  • Respectați regulile de prevenire a virusului COVID-19;
  • Respectați regimul stării de urgență din Republica Moldova.

“Adesea necazul celor din jur pare a fi departe de noi și presupunem că nu ni se poate întâmpla nouă. Însă, trebuie să fim pregătiți ca și cum s-ar putea. Înțelegerea, compătimirea, solidaritatea, dar și responsabilitatea sunt calitățile absolut necesare în situațiile de criză. Astăzi, mai mult ca oricând este necesar să dăm dovadă de responsabilitate. Dragi concetățeni, haideți, prin responsabilitate să ajutăm armata în halate albe în lupta împotriva inamicului învizibil și pandemic care pune în pericol viața și sănătatea fiecăruia dintre noi. RESPONSABILI SUNTEM MAI PUTERNICI!”, subliniază sindicaliștii din sănătate.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, până astăzi, 21 martie, în Republica Moldova, au fost confirmate 66 cazuri de infectare cu COVID-19, dintre care 31 cazuri de import și 35 cu transmitere locală.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSMDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova