CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Conducerea CNSM a prezentat membrilor de sindicat rezultatele activității desfășurate în 2019

06.02.2020

Pentru stire

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat în premieră la Chișinău întrevederea conducerii CNSM cu membrii de sindicat cu genericul ”Vocea Ta Contează!”. Întrunirea reprezintă o platformă de dialog pentru a dezbate realizările Confederației și a examina provocările cu care se confruntă membrii de sindicat. La întrunirea care s-a desfășurat la data de 5 februarie au participat președinți ai centrelor sindicale național-ramurale (CSNR), membri de sindicat din cadrul CSNR, precum și specialiști din cadrul aparatului Confederației.

În cuvântul său de salut, Oleg Budza, președinte al CNSM, a subliniat că sindicatele urmăresc apărarea și promovarea drepturilor și libertăților fundamentale ale membrilor de sindicat pentru a nu permite diminuarea calității vieții membrilor de sindicat. În prezentarea cu privire la realizările Confederației în anul 2019, liderul sindical a menționat că la solicitarea sindicatelor au fost obținute mai multe rezultate în diferite domenii, însă mai sunt multe de făcut împreună cu partenerii sociali pentru a atinge standardele de viață la care aspiră salariații.

După cum s-a comunicat, la întrevederea cu reprezentanții FMI din anul 2018 s-a argumentat creșterea PIB-ului, fapt ce a permis implementarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. De asemenea, au fost stabilite două opțiuni de concediu de îngrijire a copilului, a fost comprimată perioada de recalculare a pensiilor pentru pensionarii care au continuat să muncească, a fost acordată asistență juridică la circa 2000 de membri de sindicat. Alte realizări țin de acreditarea Laboratorului Controlului Factorilor de Risc din cadrul CNSM, instruirea a peste 15 mii de sindicaliști, finisarea construcției unui nou bloc la Stațiunea „Codru”, etc.

Detalii despre realizările CNSM pot fi accesate aici.

În cadrul discuțiilor, reprezentanții CSNR s-au referit la mai multe probleme cu care se confruntă, iar conducerea CNSM a răspuns la o serie de întrebări. Toate propunerile discutate vor fi ulterior incluse într-un plan de lucru al CNSM care va fi implementat în perioadă următoarea.

Principalele propuneri expuse de membrii de sindicat s-au referit la: majorarea investițiilor în sectorul de cercetare și schimbarea politicii față de sectorul dat; modificarea art. 86 din Codul muncii astfel încât salariatul, la concediere, să primească o indemnizație, în funcție de stagiul de muncă; acordarea reducerilor beneficiarilor biletelor de tratament în funcție de stagiul de cotizare în sindicat; egalarea în drepturi a unităților economice din domeniul cooperației de consum cu cele din sectorul privat; revenirea la Ministerul Culturii în structura Guvernului și acordarea indemnizațiilor tinerilor specialiști din domeniul culturii, similare altor categorii de tineri specialiști.

Sindicaliștii s-au pronunțat pentru micșorarea vârstei de pensionare a femeilor din ramura ocrotirii sănătății; stabilirea pensiei anticipate cu dreptul de a activa până la 63 de ani, fără desfacerea contractului individual de muncă. Alte propuneri au vizat revizuirea Regulamentului cu privire la prestațiile în sistemul public de asigurări sociale pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă a asiguraților prin tratament balneosanatorial, precum și personalizarea unei cote părți a contribuțiilor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Menționăm că Anton Leppik, Secretar Executiv al Consiliului Regional Pan-European (PERC) din cadrul Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), și Ovidiu Jurca, expert internațional în probleme de drepturi și libertăți fundamentale ale lucrătorilor, au salutat online organizarea acestei întruniri și au comunicat despre mai multe chestiuni de importanță pentru activitatea organizațiilor sindicale la nivel european și regional.

Participanții la întrunire și-au exprimat speranța că această activitate va deveni o tradiție, astfel încât să fie organizată la fiecare început de an, deoarece dialogul și comunicarea directă cu membrii de sindicat vor contribui la sporirea capacităților structurilor sindicale.

Departamentul mass-media și relații internaționale

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md