CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Conducerea CNSM a avut o întrevedere cu Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

02.12.2019

IMG_5625

Oleg Budza, președinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), însoțit de vicepreședinții CNSM, Mihail Hîncu, Petru Chiriac și Sergiu Sainciuc, au avut astăzi, 2 decembrie, o întrevedere de lucru cu Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Părțile au discutat despre cele mai principale aspecte ale colaborării bilaterale.

Sindicaliștii s-au referit la necesitatea perfecționării legislației în domeniul salarizării în sectorul bugetar, consolidarea capacităților tuturor factorilor interesați de formarea profesională, continuarea perfecționării cadrului legal în domeniul pensionării și stabilitatea financiară a Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat (BASS), majorarea unor categorii de indemnizații sociale, consolidarea parteneriatului social la toate nivelurile, majorarea salariilor pentru toate categoriile de personal din medicina asigurată, alocarea resurselor financiare pentru tratamentul balnosanatorial al salariaților din fondul de profilaxie.

Un subiect aparte al discuțiilor a avut în vizor situația în domeniul securității și sănătății în muncă din Republica Moldova. În acest sens, Oleg Budza, președinte al CNSM, a reiterat poziția Confederației cu privire la importanța revenirii la un sistem integrat al inspecției muncii, fortificarea capacităților instituționale ale Inspectoratului de Stat al Muncii, pentru a eficientiza controlul de stat în acest domeniu, minimizarea numărului accidentelor de muncă, asigurarea acțiunilor de prevenție a salariaților, racordarea legislației naționale la standardele internaționale și Convențiile Organizației Internaționale a Muncii.

Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a salutat relansarea activității Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC) și a accentuat necesitatea intensificării colaborării dintre partenerii sociali în cadrul comisiilor pentru consultări și negocieri colective la nivel ramural. În cadrul discuțiilor, ministrul s-a arătat deschis spre colaborare cu organizațiile sindicale.

Amintim că după o pauză de un an de zile, în urma solicitărilor repetate adresate Guvernului de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, activitatea CNCNC a fost reluată la 25 noiembrie curent. Totodată, la 15 noiembrie, conducerea CNSM, împreună cu reprezentanții Confederației Naționale a Patronatului din Moldova, au avut o întrevedere cu Prim-ministrul Ion Chicu, în cadrul căreia au fost puse în discuție prioritățile colaborării dintre partenerii sociali pentru următoarea perioadă.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSMDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova