CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Comisia de femei a CNSM și-a trasat planul de activitate pentru anul curent

23.01.2020

IMG_6751

Comisia de femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) s-a întrunit joi, 23 ianuarie, în prima ședință din acest an și într-o nouă componență.

Întrucât, la finele anului 2019, Comitetul Confederal al CNSM a reales-o pe Liuba Rotaru în calitate de președinte și a aprobat noua componență a structurii, în ședința curentă sindicalistele au reales și vicepreședinții comisiei – Ana Cimpoieșu, reprezentant al CNSM în raionul Hâncești și Angela Otean, președintele sindicatului ”Demnitate”.

Totodată, membrele Comisiei de femei au discutat despre problemele cu care se confruntă femeile la locul de muncă și au aprobat planul de activitate pentru anul 2020.

Potrivit Liubei Rotaru, principalele activități ale Comisiei de femei în anul curent vor fi orientate spre realizarea Strategiei CNSM pentru anii 2017-2022. ”Vom asigura o continuitate a activităților începute în 2019, continuând colaborarea cu centrele sindicale național-ramurale și cu factorii de decizie, pentru a realiza activitățile propuse. De asemenea, vom depune efort pentru a promova ratificarea de către Parlament a Convențiilor OIM nr. 190 ”privind eliminarea violenței și hărțuirii a locul de muncă” și nr. 156 ”privind lucrătorii cu responsabilități familiale”, dar și a Convenției de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice”, a spus Rotaru.

Referindu-se la cele mai importante realizări ale structurii din ultimii doi ani de activitate, președintele Comisiei de femei a ținut să precizeze că sindicalistele și-au adus aportul direct la modificarea Legii 289 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, care, începând cu 1 iulie 2019 permite mamei sau tatălui beneficiar de indemnizație lunară pentru îngrijirea copilului să-și păstreze indemnizația în cazul în reluării activității sau reangajării.

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2020, la solicitarea concediului pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani, părintele poate alege una din două opțiuni de stabilire a indemnizației lunare: 1 – de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la vârsta de 3 ani indemnizația se stabilește în mărime de 30% din baza de calcul; 2 – până la împlinirea vârstei de 1an al copilului – 60% din baza de calcul, de la 1 an și până la 2 ani și 2 luni a copilului – 30% din baza de calcul, de la 2 ani și 2 luni și până la 3 ani  – fără plată, dar cu păstrarea locului de muncă.

O altă realizare de care se bucură sindicalistele este că de la 1 ianuarie 2020, pentru părinții care s-au aflat în concediul de îngrijire a copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani, la stabilirea pensiei acestora fiecare lună se va substitui cu un salariu mediu pe economie.

Membrele Comisiei de femei mizează în continuare pe menținerea bunei conlucrări cu factorii de decizie, pentru că, în opinia lor, doar în cadrul dialogului social pot fi soluționate problemele.

Departamentul mass-media și relații internaționaleDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova