CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

CNSM, un partener social important pentru Uniunea Europeană

30.10.2017

IMG_0060

”Sindicatele din Moldova reprezintă pentru noi, Uniunea Europeană, un partener social  foarte important, cu care ne dorim să avem un dialog deschis, să conlucrăm prodigios în ce privește implementarea multor standarde din domeniul muncii, atingerea unor obiective solide ce decurg din perspectiva agendei prescrise de Acordul de Asociere RM – UE”, a declarat la începutul dialogului Peter Michalko, șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, pe care l-a întreținut astăzi, 30 octombrie, cu conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

”Acest dialog cu CNSM  contează foarte mult pentru noi, deoarece ne permite să efectuăm niște evaluări vizavi de faptul ce am reușit să realizăm și ce urmează să facem pentru a aplica în RM standardele UE  ce țin de domeniul muncii”, a punctat Peter Michalko.

“Sindicatele din Moldova reprezintă pentru noi, Uniunea Europeană, un partener social  foarte important, cu care ne dorim să avem un dialog deschis” – Peter Michalko, șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Oleg Budza, președintele CNSM, l-a informat pe șeful delegației UE în RM că sindicatele reprezintă unul dintre cele mai vaste, consistente segmente ale societății civile din țara noastră. Prin urmare, a accentuat dumnealui, orice întrevedere cu conducerea CNSM este o oportunitate clară de  a afla cât mai multe lucruri utile, profunde privind relațiile dintre manageri și angajați din RM, starea de lucruri ce s-a creat în țară la momentul respectiv.

De asemenea, s-a menționat că sindicatele urmează cu fidelitate, neabătut vectorul european, deoarece Uniunea Europeană reprezintă un obiectiv strategic pentru țara noastră, care presupune multe beneficii pentru RM. Deja s-a reușit inițierea multiplelor proiecte de valoare.

Cât privește CNSM, Oleg Budza a evidențiat că sindicatele din Moldova constituie o parte componentă însemnată a mișcării sindicale din Europa și din lume, cooperează cu colegii din multe țări de pe continent precum: Grecia,  Austria, Olanda, România, Ucraina, Georgia și din alte state.

Totodată, a ținut să sublinieze Oleg Budza, întrevederile cu reprezentanții CNSM sunt benefice din perspectiva informării privind bunăstarea  oamenilor din țara noastră. Deoarece, a specificat dumnealui, cu părere de rău, la momentul de față, Republica Moldova nu se poate lăuda cu un nivel înalt de trai al cetățenilor săi, cu un grad avansat de dezvoltare economică, fapt exploatat de adepții discursului populist, care niciodată nu se soldează cu roade bune. Prosperitatea și echilibrul social în RM, a atenționat președintele CNSM, se bazează pe negocieri sincere, productive dintre parteneri egali, care se respectă reciproc.

S-a remarcat că pentru salariații din Republica Moldova este foarte important să cunoască toate avantajele pe care le comportă asocierea  la Uniunea Europeană, să înțeleagă că viață lor se va schimba spre bine.

Oleg Budza a pledat pentru stoparea exodului  de brațe de muncă din țară. Dumnealui a recomandat drept soluții pentru rezolvarea acestei probleme crearea locurilor de muncă cu salarii decente, posibilitatea lucrătorilor de a-și procura apartamente, atragerea investițiilor masive în țară prin garantarea unei protecții sigure, lansarea proiectelor autohtone finanțate de băncile din Moldova, reformarea radicală a sistemului de pregătire a cadrelor etc.

În cadrul dialogului s-a vorbit despre necesitatea menținerii nivelurilor de protecție a lucrătorilor, măsură prevăzută de legislația UE, adică neadmiterea diminuării drepturilor salariaților prin diferite acte normative precum Codul Muncii, Legea salarizări, contractul colectiv de muncă, să se poarte negocieri la nivel național și de ramură axate pe drepturi egale, pe recunoașterea partenerilor de dialog care ajung la un numitor comun.

La fel, a fost abordat subiectul diplomației populare. În acest context, Oleg Budza a relatat că CNSM a inițiat un proces de discuții cu reprezentanții sindicatelor de pe malul stâng al Nistrului. Se preconizează o serie de întrevederi cu colegii de peste Nistru, în cadrul cărora vor fi abordate probleme de ordin social-economic, se va face schimb de experiență privind legislația, practicile europene etc. Peter Michalko a aprobat respectiva inițiativă a CNSM.

Spre finalul întrevederii, s-a convenit organizarea în mod regulat a întrevederilor cu participarea CNSM, inclusiv la nivelul Comitetului Confederal, și a șefului delegației UE în RM, în cadrul cărora să fie abordate aspecte importante ale  securității și igienei muncii, privitor la standardele de muncă, protecția salariaților, etc.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSMDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova