CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

CNSM salută modificarea valorii de referință care se aplică la calcularea salariilor conform Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar

12.02.2019

cnsm-e1474351117367

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova salută modificarea valorii de referință care se aplică la calcularea salariilor conform Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nr.270 din 23.11.2018.

La ședința Guvernului din 11 februarie curent, prin angajarea răspunderii Guvernului față de Parlament, în temeiul art.1061 din Constituție, a fost modificat art.10 alin. (2) al Legii bugetului de stat nr.303 din 30.11.2018.

În acest context a fost majorată valoarea de referință care se aplică la calcularea salariilor conducătorilor instituțiilor de învățământ secundar general și profesional tehnic de la 1600 de lei la 1800 de lei. De această majorare vor beneficia directorii (șefii) de grădinițe, școli primare, școli de profil, gimnazii, licee, scoli profesional tehnice, colegii, centre de excelență.

Modificarea valorii de referință va conduce la o creștere a salariilor conducătorilor de la 850 de lei până la 1170 de lei lunar.

Numărul conducătorilor din unitățile respective care vor beneficia de această majorare este de
circa 3000 unități.

Legea nr.303 din 30.11.2018 a fost completată de asemenea cu valori de referință pentru:

• corpul de ofițeri din Inspectoratul Național de Patrulare al Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne (cu excepția Companiei nr. 1 din cadrul Batalionului nr. 1 al Brigăzii de patrulare) și din subdiviziunile deconcentrate ale Inspectoratului General al Poliției, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Departamentul Trupelor de Carabinieri ale Ministerului Afacerilor Interne – în mărime de 1600 de lei;
  • corpul de subofițeri din Inspectoratul Național de Patrulare al Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne (cu excepția Companiei nr. 1 din cadrul Batalionului nr. 1 al Brigăzii de patrulare) și din subdiviziunile deconcentrate ale Inspectoratului General al Poliției, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Departamentul Trupelor de Carabinieri ale Ministerului Afacerilor Interne – în mărime de 1700 de lei;
  • pentru consilierii pentru soluționarea contestațiilor din cadrul Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (cu excepția directorului general și directorului general adjunct) – în mărime de 1700 de lei.

Valoarea de referință pentru categoriile de angajați menționați a fost majorată de la 1500 de lei până la 1600 de lei, și respectiv 1700 de lei. Salariile pentru corpul de ofițeri și subofițeri  vor atesta o creștere de cel puțin 450 de lei lunar.

Valorile de referință derogatorii stabilite conform legii menționate se vor aplica la calcularea salariilor începând cu luna ianuarie 2019.

Necesarul de mijloace financiare necesar pentru implementarea proiectului se estimează la 138 mil. lei în calcul anual.

Reiterăm că, prin Hotărârea Guvernului nr.52 din 30 ianuarie 2019 pentru eficiența managerială cadrelor de conducere din instituțiile de învățământ finanțate de la buget, care dețin grade manageriale li s-a  majorat salariul cu 300 de lei pentru gradul managerial doi, cu 600 de lei – pentru gradul managerial unu și 1000 de lei – pentru gradul managerial superior. Iar, cadrelor de conducere cărora li s-au acordat grade manageriale, din instituțiile de învățământ care funcționează în regim de autogestiune li se vor acorda clase suplimentare de salarizare față de cele stabilite pentru funcția deținută, 2 clase succesive pentru gradul managerial doi, 4 clase succesive pentru gradul managerial unu, 6 clase succesive pentru gradul managerial superior.

Normele respective se pun în aplicare începând cu 1 februarie 2019.

Relatăm cu recunoștință că aceste modificări au fost operate inclusiv la solicitarea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și centrele sindicale ramurale.

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md