CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

CNSM interesată de experiența Lituaniei de amendare a legislației muncii

12.10.2017

IMG_7281

Astăzi, 12 octombrie, a avut loc o întrevedere a conducerii CNSM cu experți în domeniul legislației muncii din Lituania.

Oleg Budza, președinte al CNSM, i-a informat pe oaspeți  că în țara noastră se produce modificarea legislației muncii în contextul implementării Acordului de Asociere  RM – UE și, după cum era de așteptat, se iscă anumite probleme ce țin de amendarea  legislației nu doar în sensul raporturilor de muncă,  dar și a Codului Muncii al RM, a Legii salarizării și altor acte normative. Însă, a subliniat dumnealui, procedura elaborării actelor legislative  nu este deloc simplă și nu poate fi înfăptuită într-un ritm alert. De aceea, este important pentru sindicatele din Moldova ca partenerii de dialog social – Guvernul, patronatele –  să realizeze că acest proces trebuie să se deruleze într-o atmosferă de concordanță și armonie

Președintele CNSM a ținut să evidențieze că pentru sindicatele din Moldova contează experiența implementării reformei legislației muncii din țara baltică, care a antrenat oameni de știință, experți, iar cel mai important detaliu este faptul că rolul de coordonator al procesului de amendare a legislației muncii și l-a asumat ministerul lituanian al muncii. Oleg Budza și-a manifestat doleanța ca procesul de amendare a legislației muncii în țara noastră să decurgă în spiritul reformei legislației muncii din Lituania, în condițiile consultărilor și negocierilor colective tripartite, care să se  concretizeze cu rezultate pozitive în cadrul dialogului purtat cu partenerii sociali. Or, în viziunea președintelui CNSM, legislația muncii trebuie să fie echitabilă, desăvârșită, astfel încât angajatul să înțeleagă că legea îi apără drepturile și interesele lui. Acordul de Asociere RM – UE nu acceptă  adoptarea unor norme în măsură să înrăutățească situația lucrătorului.

Egle Radisauskiene, viceministrul Muncii și Securității Sociale al Republicii Lituania, a relatat că elaborarea proiectului Codului Muncii în țara baltică a fost  coordonată de către  Ministerul Muncii și Securității Sociale, însă partenerii sociali s-au implicat la toate etapele de concepere, perfecționare, fiecare venind cu propunerile sale. Drept dovadă este faptul că aproape 90 la sută din articolele Codului Muncii au fost convenite în cadrul consultărilor și negocierilor tripartite.

Vorbind despre experiența de amendare a legislației muncii din țara baltică, reprezentanta Ministerului Muncii și Securității Sociale al Republicii Lituania a accentuat că nu trebuie de inventat ceva nou, ci doar este necesar de ajustat normele existente la realitățile create. ”Este important să se asigure echilibrul și compromisul în dialogul dintre partenerii sociali”, – a conchis Egle Radisauskiene.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSMDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova