CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

CNSM în dialog cu StreetNet Internațional și Organizația Internațională a Muncii privind lucrătorii informali din sfera comerțului

14.08.2019

IMG_0810

Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a avut o întrevedere la 13 august curent, cu Simel Eșim, directorul Unității de Cooperative a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) și Ala Lipciu, Coordonatorul Național al OIM, și Oksana Abboud, Coordonator al StreetNet International pentru Europa și Asia.

Scopul de bază al dialogului s-a axat pe faptul că Organizația Internațională a Muncii și Organizația StreetNet International urmează să lanseze un parteneriat prin care își propun să susțină eforturile de asociere și organizare a lucrătorilor din economia informală în Republica Moldova, în special a vînzătorilor stradali și comercianților informali, și impactul pe care îl poate avea asupra îmbunătățirii nivelului de trai al lucrătorilor din această sferă.

La întâlnirea cu reprezentanții celor două organizații, Oleg Budza, președintele CNSM a comunicat despre realizările mișcării sindicale din țara noastră și a vorbit despre direcțiile de activitate ale Confederației. Totodată, liderul sindical a informat și despre efortul depus împreună cu partenerii sociali în vederea combaterii fenomenului economiei informale și a salariilor “în plic”, respectarea normelor și cerințelor în domeniul securității și sănătății în muncă, asigurarea unei munci decente, impactul migrației asupra economiei, rolul inspecției muncii și misiunea Inspectoratului Muncii a Sindicatelor, implementarea și ratificarea Convențiilor Organizației Internaționale a Muncii îm Republica Moldova, etc.

La rândul ei, Oksana Abboud, coordonatorul StreetNet International din Ucraina, a apreciat eforturile CNSM pentru asigurarea condițiilor decente angajaților din țară. Aceasta a subliniat că „economia informală e un fenomen internațional, specific mai ales țărilor în curs de dezvoltare și e necesar să ne consolidăm instituțional pe termen lung ca să identificăm soluții inovative de organizare, instruire și de protecție socială pentru muncitorii informali. E nevoie ca partenerii sociali să dezvolte un dialog social autentic, cu abordări clare și cu soluții eficiente. Este important să fie depistată o formă de protecție cât mai bună pentru această categorie de angajați care necesită atenție și protecție, dar și un accent sporit pe partea de informare și instruire.”

Simel Esim, directorul Unității de Cooperative a Organizației Internaționale a Muncii din Geneva, a accentuat care sunt prioritățile OIM privind economia informală, dar s-a referit și la nevoia de asociere, negocieri colective și sindicalizare a lucrătorilor informali în condițiile economiei de piață, pentru a le asigura o salarizare echitabilă și pentru a ajunge în rezultat la un trai decent pentru aceștia. Potrivit ei, dialogul și parteneriatul social constituie un element esențial în asigurarea securității și justiției sociale pentru aceste categorii de muncitori.

De asemenea, această inițiativă a fost discutată și cu reprezentanti de la Federația națională a Sindicatelor din agricultură și alimentație ,,Agroindsind”,  Federația sindicatelor din domeniile cooperației de consum, comerțului și antreprenoriatului ,,Moldsindcoopcomerț”, Federația sindicatelor din construcții și industria materialelor din construcții ,,Sindicons”, Federația sindicală a lucrătorilor din comerț, alimentație publică, cooperația de consum, servicii, restaurant și hoteluri ,,SindLucas”, Federația sindicală ,,Moldova-Business-Sind”, ,,Î.M ,,Piața Centrală”. Aici au fost abordate mai multe probleme cu care se confruntă vînzătorii ambulanți, printre care provocările în asigurarea muncii decente, securitatea la locul de muncă, asigurarea protecției social-economice.

Organizatia StreetNet International, reprezintă peste 567 mii de lucrători stradali și vânzători ambulanți. Deține 52 de filiale în 48 de țări din Africa, Asia, America și Europa de Est.

IMG_0834

Departamentul mass-media și relații internaționale

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md