CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

CNSM a oferit suport juridic sindicaliștilor din Dubăsari în cadrul campaniei „Avocatul Sindicatelor”

11.07.2019

Image-1

Mai mulți sindicaliști din raionul Dubăsari au beneficiat miercuri, 10 iulie, de consultanță juridică gratis oferită de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) în cadrul campaniei naționale „Avocatul Sindicatelor”. Mihail Lvovschi, avocatul sindicatelor, împreună cu Vasile Patrașu, consilier al președintelui CNSM și Sergiu Iurcu, șef al Departamentului protecție social-economică al CNSM, au răspuns la întrebările sindicaliștilor care s-au referit la un spectru larg de subiecte.

În special, cei prezenți s-au arătat interesați de modul de plată a indemnizațiilor stabilite în sistemul public de asigurări sociale, în contextul modificărilor recente ale legislației, salarizarea în sistemul bugetar și cum decurge procesul de implementare a Legii privind sistemul unitar de salarizare la nivel național.

Sindicaliștii au comunicat specialiștilor CNSM despre necesitatea menținerii practicilor de acordare a ajutorului material și a unor stimulente pentru salariați. Ei s-au mai referit la importanța majorării suplimentelor la salarii acordate salariaților care își desfășoară activitatea în zona de securitate deoarece sunt supuși unor riscuri. Totodată, participanții la întrunirea cu reprezentanții CNSM au menționat că și-ar dori ca mecanismul de acordare a biletelor de tratament balneosanatorial să fie îmbunătățit.

Lilia Cazac, reprezentanta CNSM în raionul Dubăsarii, a precizat că prin intermediul campaniei inițiate de CNSM, salariații află care le sunt drepturile și cum să le apere, cum să evite și să lupte eficient în cazul când au loc diverse abuzuri din partea angajatorilor, rolul Contractelor Colective de Muncă și procesul de negocieri colective, posibilitățile de prevenire și aplanare a conflictelor și litigiilor de muncă.

Totodată, reprezentanții Confederației au avut o întrevedere de lucru cu Grigore Policinschi, președintele raionului Dubăsari, care a apreciat eforturile pe care le depun specialiștii CNSM în teritoriu în cadrul campanei „Avocatul Sindicatelor”, care înseamnă pentru salariați un suport informațional util în activitatea pe care o desfășoară în unitățile economice.

Amintim că prin intermediul campaniei “Avocatul Sindicatelor” CNSM și-a propus să contribuie la o mai bună informare a populației și să ofere suport juridic membrilor de sindicat.

Pe 25 iulie, cu începere de la ora 10:00, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova va organiza în incinta Consiliului Raional Leova, următoarea consultație juridică a salariaților, membri de sindicat, din cadrul campaniei naționale ”Avocatul Sindicatelor”. Anatolie Lupașcu, va acorda consultanță juridică membrilor de sindicat în diverse probleme, preponderent  din domeniul legislației civile (inclusiv a muncii), dar și din alte domenii. Înscrieri în prealabil sau întrebări la numărul de telefon: 067666686.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSMDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova