CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

(VIDEO) CNSM a lansat campania națională ”Contractul Colectiv de Muncă – garanția drepturilor tale”

20.03.2018

20180320_100649

Astăzi, 20 martie 2018, la Chișinău, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat un eveniment prilejuit de lansarea campaniei naționale ”Contractul Colectiv de Muncă – garanția drepturilor  tale”, la care au participat conducerea CNSM; Iulia Costin, secretar general al Ministerului Economiei și Infrastructurii; Viorica Dumbrăveanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; Leonid Cerescu, președinte al Confederației Naționale a Patronatului din Moldova, alți lideri ai sindicatelor și patronatelor din Moldova.

Vorbind despre realizările curente și obiectivele de perspectivă ale CNSM, Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a reiterat că bunăstarea, respectarea drepturilor și garanțiilor omului muncii constituie prioritatea de bază a Confederației. Pentru a atinge acest obiectiv strategic, a remarcat dumnealui, CNSM antrenează toate mecanismele prevăzute de legislația în vigoare. Totuși, cel mai eficient instrument în acest sens se dovedește a fi parteneriatul social. Anume, pe calea negocierilor cu Guvernul și patronatele, prin realizarea consensului, sindicatele reușesc să încheie contracte colective de muncă, convenții colective la diferite niveluri.

Implicit, a punctat președintele CNSM, prin aceste acte juridice, ajung să fie adoptate prevederi normative care garantează un nivel mai înalt de protecție pentru salariați, condiții mai favorabile pentru angajatori, creșteri de venituri în bugetul public și o mai bună funcționare a instituțiilor statului. De asemenea, dumnealui a evocat mai multe exemple, când datorită demersurilor CNSM în procesul consultărilor și negocierilor tripartite, s-a reușit majorarea veniturilor angajaților din sectorul public și din cel real.

Președintele CNSM i-a informat pe cei prezenți la eveniment că adevăratul scop al campaniei ”Contractul Colectiv de Muncă – garanția drepturilor  tale” este de a atinge o creștere calitativă și cantitativă a contractelor colective de muncă și de a asigura respectarea cu strictețe a clauzelor care consolidează protecția salariaților din țara noastră.

În viziunea lui Leonid Cerescu, președinte al Confederației Naționale a Patronatului din Moldova, contractul colectiv de muncă reprezintă fundamentul relațiilor dintre angajatori și salariați, conduce spre crearea raporturilor juridice de muncă, fundamentează drepturile și obligațiunile părților implicate în procesul de aplicare a muncii angajate. El a specificat că prin organizarea respectivei campanii a CNSM va fi asigurată pacea socială la întreprinderile care au încheiat contracte colective de muncă.

Viorica Dumbrăveanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în intervenția dumneaei, a stăruit să evidențieze că contractul colectiv de muncă este un element cheie din perspectiva consolidării dialogului și parteneriatului social.

În această ordine de idei, Iulia Costin, secretar general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, a punctat că prin organizarea respectivei campanii se va putea conta pe eficientizarea parteneriatului între Guvern, patronate și sindicate și pe apărarea drepturilor angajaților.

În cadrul evenimentului, a fost abordat și fenomenul dialogului social. În acest context, Mihail Severovan, președinte al Asociației Patronale a Serviciilor Publice, Alexandra Can, președinte al Asociației Patronale din Industria Ușoară și Mihai Iacob, director general al I.S. ”Radiocomunicații” s-au pronunțat cu privire la importanța contractului colectiv de muncă pentru angajatori.

Pe marginea provocărilor și soluțiilor în contextul dialogului social la nivel ramural au insistat liderii sindicali Victor Talmaci, președinte al Federației Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții ”SINDICONS”, Aurel Popovici, președinte al Federației Sindicale ”Sănătatea”, și Mihail Lașcu, președinte al Federației Sindicatelor ”SINDLEX”. Despre dialogul social la nivel de unitate ce asigură garanția stabilității sociale ale salariaților s-au expus Leonid Lupan, președintele Comitetului Sindical al S.A.”Lafarge Ciment (Moldova)”, Victoria Madan, vicepreședinte al Comitetului Sindical al SRL ”Ungar”.

Evenimente prilejuite de lansarea campaniei naționale ”Contractul Colectiv de Muncă – garanția drepturilor  tale” se vor desfășura inclusiv la Bălți și la Cahul, respectiv pe data de 21 și 22 martie curent.

Comunicatul de presă poate fi descărcat aici.

CNSM a lansat campania națională ”Contractul Colectiv de Muncă – garanția drepturilor tale”

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSMDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova