CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Cele mai ingenioase viziuni ale tinerilor despre munca decentă și creștere economică au fost premiate în cadrul unui concurs

30.11.2020

1

Mai mulți tineri din țară, inclusiv membri de sindicat, au participat la 26 noiembrie curent la atelierul de lucru cu tema „Obiectivul de dezvoltare durabilă (ODD) nr.8 # Muncă decentă și creștere economică # în viziunea tinerilor”, organizat în format offline și online de Comisia de tineret a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM). La întrunire au participat reprezentanți ai sindicatelor naționale; structurilor municipale de tineret; organizației de tineri, lideri, antreprenori și profesioniști, afiliată rețelei mondiale „Junior Chamber Internațional” (JCI); Organizației non-guvernamentale ”EcoVisio Moldova”; studenți și tineri antreprenori din țară.

În deschiderea atelierului de lucru, Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a ținut să precizeze că o creștere economică poate avea loc numai atunci când se fac investiții și se acordă atenție sectorului de tineret, amplasându-l în câmpul muncii pe un timp îndelungat și respectându-i drepturile de muncă. ”Experiența din cadrul atelierului va juca un rol important pentru fiecare domeniu de activitate de unde au venit tinerii, iar noi, la nivel de Confederație, neapărat vom pune în discuție și vom susține cele mai bune interpretări ale lor la acest subiect, pentru că ei sunt inventivi, activi, doresc să muncească decent, iar de la aceasta economia națională va avea numai de câștigat”, a spus liderul sindical.

Alexei Pianîh, președintele Comisiei de tineret a CNSM, a opinat că ODD sunt, în mare parte, sarcini pentru tineri, care trebuie realizate de ei înșiși. „Organizarea acestui atelier de lucru a venit din dorința de a-i motiva pe tinerii noștri să cerceteze și să se aprofundeze în această tematică, ca să poată conștientiza cum pot să se implice real, să crească, să aibă o siguranță economică în viitor și posturi de muncă decente. Tinerii trebuie să înțeleagă că totul este în mâinile lor”, a punctat Pianîh.

La rândul său, Petru Grecu, directorul Centrului Municipal de Tineret Chișinău, a informat pe cei prezenți despre activitățile de susținere și consiliere a tinerilor, precizând că pentru anul 2021 centrul își propune să realizeze programul municipal ”Chișinău-capitala tinerilor implicați activ pe piața muncii”, care se aliniază la acest obiectiv global nr. 8.

Pentru a consolida eforturile tinerilor la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, Comisia de tineret a CNSM a venit cu ideea organizării unui concurs cu același generic – „Obiectivul de dezvoltare durabilă (ODD) nr.8 # Muncă decentă și creștere economică # în viziunea tinerilor”. Scopul urmărit de organizatori a fost de a oferi tinerilor talentați în domeniul sustenabil posibilitatea de a fi promovați și a deveni cunoscuți publicului, ceea ce îi va ajuta să-și descopere oportunități de promovare economică, dar și de a transmite mesajul că obiectivele de dezvoltare durabilă sunt un interes vital pentru toată omenirea.

Astfel, la concurs au participat tineri cu vârste cuprinse între 14-35 ani, care și-au prezentat, în cadrul acestui atelier de lucru, propriile viziuni despre ODD 8. Cele mai ingenioase trei prezentări au fost premiate.

Grigore Vieru, vicepreședinte JCI Moldova, membru al juriului, a apreciat că tinerii au dat dovadă de responsabilitate și spirit de inițiativă, înțelegând perfect ce se întâmplă în societate. „Ideile lor privind dezvoltarea durabilă au fost de la cele mai generale, până la cele axate pe cazuri concrete, văzând problema din perspectiva locului unde ei se află și venind cu soluții pentru dezvoltare. Apreciez că s-a pus accent și pe dezvoltarea personală, pentru că, neavând o societate care progresează din punct de vedere personal și profesional, toate aceste idei bune nu ar fi posibil de implementat”, a conchis el.

Atelierul de lucru s-a desfășurat în cadrul proiectului finanțat de Programul Municipal de Granturi pentru organizații de tineret și grupuri de inițiativă, organizat de către Direcția generală educație, tineret și sport, în parteneriat cu Centrul Municipal de Tineret Chișinău și cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) sunt un apel universal la acțiune pentru a pune capăt sărăciei, pentru a proteja planeta și pentru a asigura faptul că toți oamenii se bucură de pace și de prosperitate. Aceste 17 obiective se bazează pe succesele Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, iar acum acoperă și domenii noi, precum schimbările climatice, inegalitatea economică, inovațiile, consumul durabil, pacea și justiția, printre alte priorități.

Departamentul mass-media și relații internaționale