CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Campania 2018-2019 – Contractul Colectiv de Muncă

Sesiune de informare a membrilor de sindicat despre contractul colectiv de muncă, organizată la Nisporeni

Sesiune de informare a membrilor de sindicat despre contractul colectiv de muncă, organizată la Nisporeni

IMG_8800

Sindicaliștii din raionul Nisporeni au fost informați miercuri, 12 iunie, despre rolul și importanța contractelor colective și individuale de muncă, în contextul modificărilor operate recent la legislația muncii. Ei au discutat despre acest subiect cu Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), și Sergiu Morari, consilier al președintelui CNSM. Activitatea respectivă face parte din planul de acțiuni al campaniei naționale ”Contractul colectiv de muncă–garanția drepturilor tale”.

După cum a menționat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, în cadrul întrunirii activului sindical din Nisporeni a fost prezentată informația despre realizările Confederației în anul 2018 și prioritățile pentru anul curent. “Sindicaliștii au manifestat interes față de subiectele abordate. Totodată, s-a discutat despre reformele implementate în domeniul salarizării angajaților din sistemul bugetar și propunerile Confederației în această direcție”.

Nina Guțanu, reprezentantul CNSM în raionul Nisporeni, a precizat că la acest seminar au participat angajați din mai multe ramuri: administrație publică, educație, sănătate, comerț, poliție, gospodărie comunală. “Toată informația prezentată va fi o călăuză în activitatea liderului sindical pentru a negocia corect contractele colective de muncă, a asigura monitorizarea modului cum sunt aplicate prevederile contractelor colective de muncă și a celor individuale de muncă”.

“Am participat cu multă plăcere la această activitate organizată de CNSM. Avem o colaborare strânsă cu sindicaliștii din raion, unde se respectă cu strictețe prevederile stipulate în contractele colective de muncă. Fără îndoială, prin astfel de activități Confederația sprijină salariații și contribuie la promovarea drepturilor lor”, a subliniat Ghenadie Verdeș, președintele raionului Nisporeni.

Participanții au menționat că activitatea a fost una benefică deoarece au aflat informații noi despre importanța contractului colectiv de muncă, ce trebuie să includă un contract individual de muncă, ambele documente oferind membrilor de sindicat garanții sociale suplimentare și o mai bună protecție la locul de muncă.

Amintim că CNSM a declarat anul 2018, “Anul Contractelor Colective de Muncă”, iar la 20 martie 2018 Confederația a lansat la Chișinău campania ”Contractul Colectiv de Muncă–garanția drepturilor tale”. Obiectivul campaniei este de a spori rolul contractelor colective de muncă în asigurarea drepturilor și garanțiilor de care beneficiază membrii de sindicat.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM

Vezi mai mult ...


Campania CNSM ”Contractul colectiv de muncă–garanția drepturilor tale” a ajuns și la Bălți

Campania CNSM ”Contractul colectiv de muncă–garanția drepturilor tale” a ajuns și la Bălți

IMG_7877

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) continuă șirul de activități incluse în campania națională ”Contractul colectiv de muncă–garanția drepturilor tale”. Astfel, la 28 mai curent, sindicaliștii din mun. Bălți au fost informați în cadrul unui seminar despre rolul contractului colectiv de muncă, contractului individual de muncă, procesul de negociere și încheiere a acestora. La lucrările seminarului au fost prezenți lideri sindicali din municipiu, reprezentanți ai centrelor sindicale național-ramurale din diferite ramuri.

“Evident că contractul colectiv de muncă și cel individual de muncă sunt documente de importanță pentru membrii de sindicat. Aceste documente asigură drepturi și garanții suplimentare pentru salariați. În cadrul activităților incluse în planul de acțiuni al campaniei ”Contractul colectiv de muncă–garanția drepturilor tale” informăm liderii de sindicat despre cele mai importante noutăți în domeniul dat, aspecte ale legislației privind salarizarea, sistemul de asigurări sociale, modificări operate la Codul Muncii, standardele internaționale în domeniul muncii. Considerăm că această campanie trebuie continuată și în alte localități din țară, pentru a oferi suport informațional membrilor de sindicat”, a comunicat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM.

Iurie Roșca, reprezentantul CNSM în mun. Bălți, a subliniat că atât contractul colectiv de muncă cât și cel individual de muncă sunt acte de referință pentru sindicaliști. “Salariații din păcate nu cunosc deseori suficient de bine legislația, nu știu care le sunt drepturile, și din această cauză pierd. Ne propunem să contribuim la o mai bună cunoaștere a acestor tipuri de contracte pentru ca drepturile salariaților să nu fie lezate, iar specialiștii CNSM ne ghidează și ne informează în acest sens. Prin comunicare și dialog social putem găsi soluții eficiente la problemele cu care se confruntă salariații”, a precizat sindicalistul.

Participanții au menționat că organizarea acestui seminar este o acțiune binevenită, au aflat care este rolul și utilitatea contractelor colective și individuale, și urmează să comunice informațiile respective în colectivele de muncă din mun. Bălți. Menționăm că la acest seminar a fost prezent și Sergiu Morari, consilier al președintelui CNSM, care a oferit informații de interes celor prezenți.

Precizăm că CNSM a declarat anul 2018, Anul Contractelor Colective de Muncă. La 20 martie 2018, CNSM a lansat campania națională ”Contractul Colectiv de Muncă–garanția drepturilor tale” la Chișinău. Ulterior au fost organizate activități de informare în mai multe localități. Obiectivul general al campaniei este de a spori rolul contractelor colective de muncă în asigurarea drepturilor și garanțiilor salariaților, membri de sindicat. Totodată, seminarul care s-a desfășurat în Bălți face parte din șirul de activități organizate în această perioadă de CNSM cu prilejul marcării la 7 iunie curent a Zilei Sindicalistului.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM

Vezi mai mult ...

Ghid metodologic privind contractul colectiv de muncă

Ghid metodologic privind contractul colectiv de muncă

”Ghid metodologic privind contractul colectiv de muncă” descarcă aici.

Vezi mai mult ...


КОЛЛЕКТИВНЫЙ ТРУДОВОЙ ДОГОВОР – ОБРАЗЕЦ

КОЛЛЕКТИВНЫЙ ТРУДОВОЙ ДОГОВОР – ОБРАЗЕЦ

”Коллективный трудовой договор – образец” скачать здесь.

Vezi mai mult ...


КОЛЛЕКТИВНЫЙ ТРУДОВОЙ ДОГОВОР ВОПРОСЫ И ОТВЕТЫ

КОЛЛЕКТИВНЫЙ ТРУДОВОЙ ДОГОВОР ВОПРОСЫ И ОТВЕТЫ

”Коллективный трудовой договор – вопросы и ответы ” скачать здесь.

Vezi mai mult ...

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova