CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Campania ,,Avocatul Sindicatelor”, suport juridic necesar pentru sindicaliștii din raionul Ungheni

04.07.2019

IMG_1981

La 3 iulie curent, echipa campaniei “Avocatul Sindicatelor”, formată din Vasile Patrașcu, consilierul președintelui Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Anatolie Lupașcu, avocatul sindicatelor, și Sergiu Iurcu, șef al Departamentului protecție social-economică al CNSM, au oferit consultații juridice gratis membrilor de sindicat din raionul Ungheni.

Rodica Lupu, reprezentanta CNSM în raionul Ungheni, ne-a comunicat că la această activitate au participat peste treizeci de sindicaliști, reprezentanți ai mai multor centre sindicale național-ramurale. “Asemenea întruniri sunt binevenite deoarece salariații au oportunitatea de a afla de la specialiști răspunsuri la numeroase întrebări. Este necesar ca anume specialiștii, cei care cunosc materia, să vină în teritoriu și să informeze salariații despre modificările operate la legislație, inițiativele și rezultatele activității mișcării sindicale”, a specificat reprezentanta Confederației.

Prezentă la această întrunire a activiștilor sindicali, Iulia Pancu, vicepreședinte al raionului Ungheni, a menționată că susține activitățile organizate de sindicate în teritoriu, iar asemenea campanii contribuie la o mai bună pregătire a salariaților, la informarea lor și la fortificarea dialogului social la nivel raional.

În cadrul discuțiilor cu avocatul sindicatelor, sindicaliștii au abordat un spectru larg de subiecte: plata buletinelor de boală, elaborarea registrului electronic de evidență a salariaților, achitarea restanțelor salariale, plata pentru vechimea în muncă, subiecte ce se referă la salarizarea angajaților din ramurile sănătății, culturii și educației. În special, cei prezenți s-au arătat interesați de modificările legislației ce se referă la plata indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale, mecanismul de stabilirea, calcularea și plata indemnizațiilor pentru diverse categorii de beneficiari.

Anatolie Lupașcu, avocatul sindicatelor, a comunicat cu mai multe persoane care urmează să primească suport juridic suplimentar. Este de menționat că, în următoarea perioadă, avocatul sindicatelor se va implica în apărarea drepturilor și intereselor unei salariate din ramura agriculturii care a avut de suferit în urma producerii unui accident de muncă.

Amintim că prin intermediul campaniei “Avocatul Sindicatelor”, CNSM și-a propus să contribuie la o mai bună informare a populației și să ofere suport juridic membrilor de sindicat. Următoarea activitate inclusă în planul de acțiuni al campaniei pentru anul 2019 se va desfășura la Dubăsari, în data de 10 iulie.

Foto: https://www.crungheni.md

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSMDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova