CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

BWI sprijină Declarația sindicatelor din RM care vizează eliminarea contradicțiilor dintre legislația națională și dispozițiile din Convențiile OIM privind inspecția muncii

22.11.2019

inspectia muncii

Comitetul Regional European al Federației Internaționale a Lucrătorilor din Construcții și Industria Lemnului (BWI) sprijină Declarația sindicatelor din Republica Moldova care vizează eliminarea contradicțiilor dintre legislația națională și dispozițiile din Convențiile Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 81 și nr. 129. Despre aceasta se arată într-o scrisoare adresată de Coen van der Veer, Secretar European al BWI, afiliaților BWI din Republica Moldova și Guvernului Republicii Moldova.

“Prin aceasta, confirmăm oficial că Ședința Comitetului Regional al BWI care a avut loc pe data de 14 noiembrie 2019, la Chișinău (Moldova), a luat în considerare elementul de contradicții existente între dispozițiile legislației naționale și dispozițiile Convențiilor OIM: nr. 81 privind inspecția muncii în industrie și comerț și nr. 129 privind inspecția muncii în agricultură, ținând cont de Declarația afiliaților BWI din Moldova – Federația ,,Sindicons”, Federația ,,Sindsilva” și ,,Federația Sindenergo”, de asemenea luând în considerare actualizarea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova care a depus plângere la OIM, constatările și recomandările Comitetului Tripartit al OIM.”, se arată în scrisoare.

“Comitetul regional european al BWI susține Declarația afiliaților săi din Moldova și îndeamnă Guvernul Republicii Moldova să înceapă cât mai curând posibil procesul de modificare a legislației. BWI speră că toate recomandările incluse în raportul Comitetului de experți privind aplicarea Convențiilor și recomandărilor OIM vor fi luate în considerare în mod corespunzător. Întrucât problema menționată mai sus va fi inclusă în procesul-verbal al Adunării Comitetului Regional European al BWI, vom monitoriza îndeaproape situația și vom susține orice acțiuni ai afiliaților noștri din Moldova, care ar putea ajuta la rezolvarea situației”, mai menționează Coen van der Veer.

Textul integral al scrisorii în limba română poate fi accesat aici, iar în limba engleză aici.

Apelul sindicaliștilor din Republica Moldova cu privire la necesitatea eliminării contradicțiilor dintre legislația națională și dispozițiile din Convențiile OIM poate fi accesat aici.Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova