CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Boris Rojnevschi, președinte FSTD: Ramura transportului auto de călători a devenit una din cele mai corupte sfere ale economiei naționale

02.03.2017

IMG_7284

Deși dialogul social prezintă un element extrem de important în procesul de menținere a unei stabilități sociale, corupția, inechitatea socială, migrația masivă a tinerilor specialiști, afectează grav activitatea transportatorilor și drumarilor. Despre aceasta a comunicat joi, 2 martie, Boris Rojnevschi, președinte al Federației Sindicatelor Transportatorilor și Drumarilor din  Republica Moldova (FSTD) în cadrul Plenarei a II-a a Consiliului organizației.

Sindicaliștii au discutat despre problemele social-economice stringente existente în ramură, mai ales aspecte ce țin de salarizare și condițiile de muncă, situația în domeniul transportului, dialogul social și combaterea economiei tenebre.

Astfel, sindicaliștii se arată îngrijorați de situația din ramură și cer autorităților să implementeze la nivel național politici care ar contribui la combaterea eficientă a economiei tenebre.

Conform datelor prezentate de sindicaliști, transportul ilicit reprezintă astăzi o parte componentă a economiei tenebre, care constituie aproximativ 80 la sută%, în consecință, cel puțin circa 150-200 mil. lei, anual nu ajung în bugetul țării.

“Ramura transportului auto de călători a devenit una din cele mai corupte sfere ale economiei naționale. Considerăm, că astăzi în republică lipsește o politică de stat bine determinată și o viziune clară în domeniul transportului auto de călători, iar prezenta bază legislativă contribuie mai mult la desfășurarea unei activități ilegale şi implicarea în acest proces a persoanelor neprofesioniste”, a subliniat Boris Rojnevschi.

“Ţara în care nu se achită impozitele nu are viitor, iar cei circa 40-50% din angajaţi, care plătesc cinstit impozitele, nu vor soluționa problemele social-economice care există în societate, și permanent ne vom plânge că nu ajung bani”, a accentuat președintele FSTD.

Drumarii au menționat că deși în repetate rânduri s-au adresat autorităților pentru a fi întreprinse mai multe acțiuni care ar reduce ponderea economiei informale, aceste adresări nu s-au soldat cu rezultate concrete, lucrurile rezumându-se doar la declarații.

În context, pentru a îmbunătăți condițiile de muncă în ramură, în perioada de după Congresul Federației, a fost negociată și semnată cu partenerii sociali Convenția colectivă (nivel ramural) pentru perioada anilor 2016-2020.

Referindu-se la activitatea din ultimii ani, Boris Rojnevschi a comunicat despre activitățile de instruire organizate, eforturile de promovare a drepturilor și intereselor femeilor, parteneriatul social constructiv care a facilitat încheierea anului 2016  fără restanțe la salarii pentru drumari.

Cei prezenți, s-au mai arătat îngrijorați de faptul că vârsta medie a angajaților în colectivele respective depășește deseori 55 ani, iar salariile mici, în medie de 4-5 mii lei, determină tinerii specialiști să plece peste hotare. Sindicaliștii consideră că aceasta, dar și alte probleme social-economice existente în ramură, ar putea fi soluționate prin intensificarea și îmbunătățirea calității dialogului social la toate nivelele.

Departamentul mass-media și relații internaționaleDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova