CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Angajații Poliției de Frontieră, susținuți prin măsuri concrete de protecție social-economică

15.02.2021

_1

În cadrul Plenarei Consiliului Asociației Sindicale “Frontiera”, care s-a desfășurat vineri, 12 februarie, la Chișinău, a fost analizată activitatea Asociației pe parcursul anului 2020, fiind trasate obiectivele pentru anul curent. Totodată, s-a pus în discuție colaborarea dintre organizația sindicală și Poliția de Frontieră. De asemenea, conform ordinii de zi a ședinței, sindicaliștii au audiat informația cu privire la executarea bugetului sindical în anul 2020, au aprobat bugetul Asociației pentru anul curent și au examinat componența Prezidiului Consiliului Sindicatului. Cei prezenți, au mai discutat și despre rolul partenerilor sociali în implementarea unor reforme bazate pe necesitățile social-economice ale salariaților, membri de sindicat.

Prezent la lucrările Plenarei, Petru Corduneanu, șeful interimar al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, și-a exprimat recunoștință partenerilor sindicali pentru susținerea continuă a Poliției de Frontieră în vederea îmbunătățirii condițiilor de muncă în cadrul instituției, și pentru colaborare fructuoasă în direcția respectării prevederilor legislației muncii.

La rîndul său, Mihail Lașcu, președinte al Federației Sindicatelor din Moldova ”SINDLEX”, din care face parte Asociația “Frontiera”, a subliniat că în urma colaborării intense dintre părți s-a reușit de a semna la începutul acestui an Contractul colectiv de muncă, pentru perioada anilor 2021-2026, document care reglementează raporturile sociale, clauzele privind condiţiile de muncă, salarizarea, garanţiile Sindicatului, precum şi angajamente reciproce ale partenerilor.

Liderul sindical a ținut să sublinieze importanța colaborării cu Poliția de Frontieră în contextul pandemiei de coronavirus, care a afectat mai mulți salariați din cadrul instituției, aceștia beneficiind de susținere și echipament de protecție în procesul de exercitare a activității profesionale.

În aceeași ordine de idei, Vasile Bînzaru, preşedintele Asociației Sindicale “Frontiera”, a apreciat colaborarea sindicatelor cu conducerea Poliției de Frontieră, exprimându-și mulțumirea pentru susținerea oferită în vederea consolidării drepturilor social-economice şi interesele legale a colaboratorilor organelor de drept.

Potrivit vorbitorilor, membrii de sindicat sunt protejați de prevederile Convenției colective încheiate între Federația ”SINDLEX” și Ministerul Afacerilor Interne și Contractul colectiv de muncă încheiat între Asociația “Frontiera” și Poliția de Frontieră, care stipulează drepturi și obligațiuni social-economice pentru membrii de sindicat.

Amintim că Asociația Sindicală “Frontiera” a fost constituit în anul 2013 la inițiativa Federației Sindicatelor din Moldova ”SINDLEX” şi a unui grup de salariați din cadrul poliției de frontieră. Sindicatul întruneşte în rîndurile sale personalul Poliţiei de Frontieră, constituit din poliţişti de frontieră, funcţionari publici, salariaţi civili şi personal de deservire tehnică.

Departamentul mass-media și relații internaționale

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md