CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

A fost dat start programului de instruire al jurnaliștilor privind drepturile sociale

08.06.2018

IMG_4073

Fundația “Friedrich Ebert Stiftung” (FES), în colaborare cu Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Centrul de Investigații Jurnalistice, au lansat astăzi, 8 iunie, un program de instruire al jurnaliștilor privind drepturile sociale. Programul urmărește să consolideze capacitățile jurnaliștilor pentru reflectarea problemelor de politici sociale, a relațiilor de muncă și a încălcărilor drepturilor lucrătorilor din Republica Moldova.

La acest program de instruire au fost selectați să participe peste 20 de jurnaliști, reprezentanți ai diferitor mass-media din țară. În cadrul a 7 sesiuni de instruire, care se vor desfășura în perioada iunie-decembrie 2018, participanții vor fi ghidați în domeniul drepturilor sociale de experți în domeniul media și specialiști ai CNSM. Jurnaliștii vor avea oportunitatea de a elabora ulterior propriile investigații jurnalistice care vor fi premiate.

Cu un cuvânt de salut, la lansarea programului a fost prezent Oleg Budza, președintele CNSM, care a comunicat despre provocările care stau în fața mișcării sindicale legate de implementarea reformelor ce vizează Codul Muncii, îmbunătățirea situației la capitolul securitatea și sănătatea în muncă, crearea locurilor de muncă sigure, soluționarea litigiilor de muncă, eficientizarea parteneriatului social.

“Conform unor estimări, doar 20% din locurile de muncă din țară sunt atestate conform cerințelor în domeniu. Iar la mai puțin de 40% din instituțiile unde au fost efectuate controale, s-a stabilit că acestea corespund normelor în domeniul securității și sănătății în muncă. Acestea dar și alte probleme importante cu care se confruntă salariații necesită a fi soluționate de partenerii social. Un rol important în acest sens le revine jurnaliștilor, care trebuie să cunoască tematica complexă ce ține de drepturile sociale și să informeze societatea, actorii sociali, comunitatea internațională, despre situațiile care afectează drepturile și interesele salariaților, membri de sindicat”, a accentuat liderul sindical.

Ana Mihailov, coordonator de programe la Fundația „Friedrich Ebert Stiftung”, a menționat că scopul organizației pe care o reprezintă este de a dezvolta democrația, statul de drept și justiția socială. “În ultima perioadă, în urma analizelor efectuate, am stabilit că există o serie de carențe în domeniul relațiilor de muncă. Pentru a le depăși, a informa societatea și a sensibiliza factorii de decizie, am organizat un șir de investigații jurnalistice în mai multe sectoare ale economiei naționale – construcții, industria textilă, calea ferată, sănătate, educație. Iar acest program se înscrie în demersurile noastre de a acorda suport jurnaliștilor să mediatizeze în continuare cazuri când sunt înregistrate abuzuri din partea angajatorilor, când se fac presiuni asupra salariaților sau le sunt încălcate drepturile”, a specificat coordonatorul FES în Republica Moldova.

În context, Cornelia Cozonac, jurnalist de investigație, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, a menționat că tematica drepturilor sociale este foarte vastă dar puțin abordat în media. “În multe cazuri, despre care se vorbește insuficient, oamenii ajung în situația când li se încalcă drepturile ce țin de relațiile de muncă, ei ajung pe drumuri, nu știu la cine să se adreseze, nu cunosc cum să-și apere drepturile. Împreună cu partenerii acestui program, ne-am gândit să facem un curs de instruire de lungă durată pentru jurnaliști, tocmai pentru a crește abilitățile lor de a identifica subiecte în domeniul muncii, de a le documenta bine, de a găsi surse, de a contacta experți, astfel încât să avem în media mai multe materiale profesioniste în domeniul dat”, a precizat Cornelia Cozonac.

Temele abordate în cadrul programului vor cuprinde, între altele, cadrul legal național în domeniul muncii; mecanismele de asigurare a respectării drepturilor și garanțiilor salariaților; jurnalism de investigație pe subiecte de încălcare a drepturilor angajaților; modificările operate la Codul Muncii și impactul acestora; recomandările internaționale în domeniul relațiilor de muncă.

Departamentul mass-media și relații internaționaleDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova