În contextul campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, Consiliul de Femei din cadrul Federației Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice din Republica Moldova (SINDASP), a organizat joi, 5 decembrie, un flashmob cu scopul de a atrage atenția publicului asupra problemei violenței în bază de gen, inclusiv în lumea muncii.
Participanții la flashmob au venit cu mai multe lozinci și au scandat: Da, un mediu de muncă bazat pe respect și egalitate; Da, un loc de muncă fără hărțuire sau violență; Da, armonizarea legislației cu standardele internaționale; Da, unei lumi a muncii fără violență și hărțuire; Nu, hărțuirii verbale sau fizice; Nu, lezării demnități cetățenilor; Nu, disparității salariale; Nu, muncii, forțate, precum și alte lozinci.
Liuba Rotaru, președinta Consiliul de Femei din cadrul Federației SINDASP, a subliniat că această activitate pune accent pe necesitatea combaterii tuturor formelor de violență în bază de gen, prevenirii acțiunilor de violență împotriva femeilor și fetelor, cheamă societatea și factorii de decizie să-și conjuge eforturile pentru a spune „STOP” violenței în bază de gen.
Prezent alături de femeile sindicaliste, Vlad Canțîr, președintele Federației SINDASP, a condamnat orice formă de violență bazată pe gen, în familie, societate, la locul de muncă, reiterând angajamentul sindicaliștilor de a promova o cultură a non-violenței și necesitatea unui efort colectiv, bine armonizat, pentru a preveni cazurile de violență.
Acțiunea de sensibilizare a fost organizată în cadrul seminarului de instruire cu tema „Consolidarea capacității femeilor de a combate violența în lumea muncii”, care s-a desfășurat în perioada 5-6 decembrie în incinta Institutului Muncii.
Participanții la seminar au discutat despre rolul și prevederile Convenției Organizației Internaționale a Muncii nr. 190 privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă, promovarea ratificării Convenției OIM nr. 156/1981, care prevede măsuri pentru asigurarea egalității de șanse și tratament pentru salariații cu responsabilități familiale, noutăți legislative în domeniul protecției social-economice a femeilor și familiilor acestora, și au fost informați despre cum să utilizeze eficient tehnologii bazate pe inteligență artificială (IA) în activitatea sindicală.
În cadrul seminarului, Polina Fisticanu, șefa departamentului protecție social-economică a CNSM, a comunicat sindicaliștilor despre avizele prezentate de CNSM la proiectele Legii bugetului de stat pentru anul 2025, Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2025, Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2025 și Legii pentru modificarea Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, și s-a referit la rezultatele atinse de către partenerii sociali în procesul de negocieri și consultări privind Bugetul de stat pentru 2025.
Reamintim că, campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” este organizată anual, la nivel internațional, când sunt marcate Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și Ziua Internațională a drepturilor omului. Evenimentele desfășurate în cadrul campaniei au drept scop sensibilizarea publicului cu privire la fenomenul violenței față de femei ca fiind cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului la nivel mondial.