Promovarea ratificării Convenției Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 156 privind egalitatea de șanse și egalitatea de tratament pentru lucrători și lucrătoare cu responsabilități familiale, a fost subiectul unei mese rotunde organizate de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) în colaborare cu OIM, la Chișinău, la data de 28 noiembrie 2024.

Evenimentul a reunit conducerea CNSM, reprezentanți ai OIM, președinți ai centrelor sindicale național-ramurale, Comisiei de Femei a CNSM, reprezentanți ai Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM), Oficiului Avocatului Poporului, Consiliului pentru Egalitate, UN Women Moldova.

În mesajul de salut adresat participanților la masa rotundă, Igor Zubcu, președintele CNSM, a specificat că în cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective din 12 aprilie curent, CNSM a venit cu propunerea de examinare a posibilității ratificării Convenției date și și-a exprimat recunoștința pentru susținerea OIM în acest sens, inclusiv prin elaborarea analizei de compatibilitate a cadrului legal național la prevederile Convenției și organizarea acestei mese rotunde, care întrunește partenerii sociali, experții OIM și alte părți implicate în promovarea reconcilierii vieții profesionale cu cea de familie.

„Integrarea pe piața muncii a salariaților cu responsabilități familiale reprezintă un obiectiv de importanță majoră, nu doar pentru acești angajați, dar și pentru întreaga societate. Iar, crearea unui mediu favorabil pentru aceștia va conduce la edificarea unei societăți echitabile, unde fiecare persoană, indiferent de responsabilitățile familiale, să aibă oportunitatea de a contribui activ la dezvoltarea economică și spori bunăstarea familiei sale”, a accentuat președintele CNSM.

Nelea Rusu, coordonatoarea națională de proiect din cadrul Organizației Internaționale a Muncii, a menționat că, Convenția OIM nr. 156 stabilește un principiu esențial – de a echilibra responsabilitățile familiale și cele profesionale, astfel încât lucrătorii și lucrătoarele cu responsabilități familiale să nu fie discriminați. În acest sens, reprezentanta OIM s-a referit la constatările alarmante ale mai multor rapoarte și studii, prezentate inclusiv recent la Chișinău, care arată disparități de gen la capitolul remunerarea muncii, impedimente în procesul de avansare în carieră, precum și alte forme de discriminare.

Maria Jose Chamorro, specialist principal formalizare și egalitate de gen a Oficiului OIM pentru Europa Centrală și de Est, a comunicat într-o intervenție online despre rolul Convenției OIM nr. 156 privind egalitatea de șanse și egalitatea de tratament pentru lucrători și lucrătoare cu responsabilități familiale, situația la nivel internațional cu privire la ratificarea acesteia în diferite țări ale lumii. De asemenea, Alina Andronache, expert OIM, a vorbit despre perspectivele naționale cu referire la Convenția OIM nr. 156.

La panelul de discuții, moderat de Sergiu Sainciuc, vicepreședinte CNSM, au participat Svetlana Andrieș, reprezentantă de țară adjunctă, UN Women Moldova, Svetlana Rusu, șefa Direcției politici publice și legislație a Oficiului Avocatului Poporului, Angela Otean, președinta Comisiei de Femei a CNSM, Ian Feldman, președinte al Consiliului pentru Egalitate și Alexandru Ghețu, jurist al CNPM. Participanții s-au referit la provocările legate de ratificarea Convenției OIM nr. 156 și pașii necesari în acest sens, viziunile partenerelor sociali despre importanța Convenției date în scopul creării unei egalități efective de șanse și de tratament pentru lucrători și lucrătoare cu responsabilități familiale.

Conform datelor Biroul Național de Statistică, 53,8% din femei în vârstă de 25-54 de ani sunt inactive din motivul responsabilităților familiale de îngrijire a copiilor sau altor membri ai familiei, care le revin. Este cunoscut faptul că responsabilități familiale constituie unul din motivele inactivității în rândul femeilor. Concomitent, în anul 2023, circa 30 mii de femei, au desfășurat activitate salarială în condițiile timpului de muncă parțial, dintre care 58,5% au activat cu un program de muncă sub 20 de ore săptămânal. 

Convenția OIM nr. 156 privind egalitatea de șanse și egalitatea de tratament pentru lucrători și lucrătoare cu responsabilități familiale, adoptată în anul 1981, reprezintă un instrument internațional cheie care recunoaște importanța susținerii celor care îmbină responsabilitățile familiale cu obligațiile profesionale.

Este de menționat că, Convenția OIM nr. 156 recunoaște importanța susținerii lucrătorilor cu responsabilități familiale, prin care să fie asigurată o egalitate efectivă de șanse și de tratament între bărbații și femeile care au responsabilități familiale și între acești lucrători și ceilalți angajați. Până la momentul actual, Convenția a fost ratificată de 45 de state.

Totodată, Convenția nr. 156 și Recomandarea nr. 165/1981 recunosc că multe dintre problemele cu care se confruntă toți lucrătorii sunt agravate în cazul lucrătorilor cu responsabilități familiale și, prin urmare, este necesar de a îmbunătăți condițiile acestora, atât prin măsuri care să răspundă nevoilor lor speciale, cât și prin măsuri menite să îmbunătățească condițiile lucrătorilor în general.